Johnson kvůli panice u stanic zvažuje, že povolá vojáky na rozvoz benzinu

Základní druhy paliv na některých místech Británie došly.

Základní druhy paliv na některých místech Británie došly. Zdroj: Profimedia

Před britskými čerpacími stanicemi se o víkendu tvořily fronty.
Před britskými čerpacími stanicemi se o víkendu tvořily fronty.
„S ohledem na intenzivní poptávku, zaznamenanou v uplynulých dvou dnech, odhadujeme, že zhruba třicet procent míst v této síti nemá v současné době ani jeden z hlavních druhů paliva," uvedla ve svém prohlášení firma BP, která provozuje 1200 stanic.
Asociace prodejců benzinu PRA, reprezentující nezávislé provozovatele, tvrdí, že bez zásob je více než třicent procent jejích členů.
5
Fotogalerie

Stovky vojáků by mohly pomoci s dodávkami pohonných hmot na britské čerpací stanice. Premiér Boris Johnson zvažuje, že armádní příslušníky povolá, aby pomohli vyřešit krizi v zásobování, kdy chybějí řidiči nákladních aut a lidé v panice nakupují benzin do zásoby a je ho nedostatek. Návrh dnes odpoledne projedná kabinet. V dlouhodobějším horizontu mají zemi ulevit nová pracovní víza. Kabinet rovněž aktivně oslovuje držitele řidičských oprávnění pro nákladní auta dopisem.

Situace s dodávkami pohonných hmot v Británii začíná být vážná. Druhý největší maloobchodní prodejce v zemi, společnost BP, v neděli připustil, že prázdná je téměř třetina jeho stanic.

„S ohledem na intenzivní poptávku zaznamenanou v uplynulých dvou dnech odhadujeme, že zhruba třicet procent míst v této síti nemá v současné době ani jeden z hlavních druhů paliva,“ uvedla ve svém prohlášení firma, která provozuje 1200 stanic. Asociace prodejců benzinu PRA, reprezentující nezávislé provozovatele, tvrdí, že bez zásob je ještě větší část jejích členů.

Tento vývoj zalarmoval vládu k přijetí několika opatření. Po delším tlaku a odmítání se rozhodla vyslyšet výzvy k uvolnění imigrační politiky. Poskytne přes deset tisíc pracovních víz s platností do konce roku, která by měla zemi ulevit v předvánoční době. Zhruba polovina bude pro řidiče a polovina pro pracovníky v drůbežářském průmyslu, jenž už varuje před nedostatkem krocanů na svátky.

Vláda rovněž pozastavila platnost zákona o hospodářské soutěži, což umožní firmám lépe sdílet informace a upřednostní regiony, které to nejvíce potřebují. Nedostatky se týkají hlavně měst, a nikoli celé země, kupříkladu Severní Irsko je jimi prakticky nedotčeno. Kabinet se také rozhodl obeslat téměř milion majitelů řidičských licencí na řízení nákladních aut s prosbou, aby pomohli strádajícímu sektoru.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub

Média zároveň sdělila, že dalším krokem může být nasazení armády. Ministři o něm budou diskutovat v pondělí odpoledne. Členové vlády viní z problémů především mediální zprávy, které vedly k panickým nákupům benzinu a nafty a k tvoření dlouhých front u stanic.

Předpokládá se, že vážná situace potrvá několik dní, a pokud se lidé neuklidní, tak i déle. Dopadá i na sektory jako školství a zdravotnictví, protože část personálu škol a nemocnic není schopná se dostat do práce.

Maloobchodníci, kteří se potýkají už delší dobu s výpadky zásobování, naopak kritizují vládu. Tvrdí, že její kroky přišly příliš pozdě a nejsou dostatečné. Labouristé varují, že pokud vláda neučiní víc, čekají Brity problematické Vánoce.