Johnsonovo řešení patu ohledně Severního Irska nemůže podle unionistů fungovat

Premiér Boris Johnson

Premiér Boris Johnson Zdroj: Reutres

Britský ministerský předseda Boris Johnson
Britský ministerský předseda Boris Johnson
Britský ministerský předseda Boris Johnson
Premiér Boris Johnson
5
Fotogalerie

Návrh britského premiéra Borise Johnsona na řešení patu ohledně Severního Irska fungovat nemůže, protože tato část Británie musí zcela zůstat v celní unii Spojeného království. V rozhovoru s italským listem La Repubblica to prohlásil Nigel Dodds, který je zástupcem lídra severoirských unionistů (DUP) podporujících Johnsonovu vládu.

„Ne, to nemůže fungovat,‟ řekl Dodds s tím, že Severní Irsko nemůže být ani částečně vyjmuto z celní unie s ostatními částmi Británie.

Podle unijních diplomatů Johnson navrhl, že Severní Irsko zůstane v britské celní unii a zároveň bude mít v určité podobě celní partnerství s Evropskou unií, poznamenala agentura Reuters.

Otázka Severního Irska je pro Británii i Evropskou unii klíčová. EU v případě uzavření výstupové dohody s Británií požaduje právně funkční řešení, které zabrání vzniku tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Takovéto hrozbě předcházela irská pojistka v návrhu dohody, kterou s Bruselem vyjednala někdejší britská premiérka Theresa Mayová. Dohodu ale právě kvůli pojistce třikrát odmítl britský parlament.

Současný termín odchodu Británie z EU, o němž rozhodli britští voliči v roce 2016, je stanoven na konec října. V případě krachu jednání o dohodě může Londýn požádat o odklad brexitu, což je varianta, ke které unijní země přistupují s opatrnou otevřeností. Johnson ale tvrdí, že svou zemi vyvede z EU koncem tohoto měsíce i bez dohody s unií, ačkoli mu zákon schválený minulý měsíc britským parlamentem nařizuje při neexistenci dohody požádat partnery z EU o další odložení brexitu.