Juncker se cítí zrazen, EU už nemůže Řekům nic nového nabídnout

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Evropská komise už nemůže Řekům nabídnout nic nového, všechny možnosti řešení již byly předloženy. Prohlásil to předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zároveň řekl, že Aténám zbývají poslední minuty, ale že dohoda je stále ještě možná.

Současné hledání záchranného programu pro Řecko není podle Junckera poker. „Tady nejde o vítěze a poražené. Buď vyhrajeme všichni, nebo všichni prohrajeme. Jsem hluboce sklíčen a rozesmutněn událostmi, které se v Evropě o uplynulé sobotě odehrály. Během jediné noci dostalo evropské svědomí těžkou ránu. Dobrá vůle jaksi zmizela,“ řekl předseda Evropské komise.

„Po veškeré snaze, kterou jsem ukázal, po veškeré snaze Evropské komise a dalších zapojených institucí se cítím trochu zrazen, protože lidé pořádně neberou v úvahu mé osobní úsilí a úsilí bezpočtu dalších,“ dodal. Předlužené Řecko dosud novou dohodu s věřiteli neuzavřelo, rozhodnout o dalším osudu záchranného programu mají Řekové v nedělním referendu. Bez příslušné dohody reálně hrozí krach země a s tím související odchod z eurozóny.

Podle agentury AP upřesnil, že za zradu považuje rozhodnutí řeckého premiéra Alexise Tsiprase vypsat referendum. Po měsících vyjednávání podle Junckera nad rozvážnými ekonomickými analýzami převážily sobectví a taktické a populistické hry.

"Je to na Řecích"

„Nyní je na Řecích, aby promluvili a utvářeli svůj vlastní osud,“ řekl Juncker ve výzvě k obyvatelům Řecka, aby v nadcházejícím referendu nedali na doporučení vlády a přijali podmínky záchranného programu. Bez nich zemi hrozí, že bude nucena vzdát se eura a vrátit se k drachmě.

„Chtěl bych požádat řecký lid, aby hlasoval 'ano'. Mám Řeky velmi rád a rád bych jim vzkázal: Neměli byste spáchat sebevraždu kvůli tomu, že se bojíte smrti. Řekněte 'ano',“ uvedl.

Juncker si nicméně nemyslí, že Řecko eurozónu opustí. „Myslím, že zůstaneme na devatenácti,“ řekl. Eurozóna má v současnosti 19 členů, kteří jsou zároveň součástí Evropské unie. Dodal, že odchod Řecka pro něj nebyl a není řešením.

Spor s věřiteli

Tsipras dnes podle nejmenovaného řeckého představitele telefonicky jednal s Junckerem a také s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, uvedla agentura AP. Řecký premiér prý Junckerovi řekl, že uzavření bank jako pokus zabránit Řekům svobodně se vyjádřit odporuje evropské demokratické tradici. Také požádal o to, aby záchranný program, který oficiálně skončí v úterý, byl kvůli referendu o několik dní prodloužen, čímž by si řecké banky zajistily přístup k hotovosti. Schulze pak požádal o podporu prodlouzení programu. O Junckerově či Schulzově reakci se citovaný zdroj nezmínil.

Tsipras v neděli obvinil evropské partnery a Evropskou centrální banku, že si uzavření řeckých bank vynutili. Řecká vláda také oznámila, že zavede omezení na výběr peněz. Do té doby Tsipras podobné kroky odmítal.

Má rozhodnout nedělní referendum

Předlužené Řecko dosud novou dohodu s věřiteli neuzavřelo, rozhodnout o dalším osudu záchranného programu mají Řekové v nedělním referendu. Bez příslušné dohody reálně hrozí krach země a s tím související odchod z eurozóny. Věřitelé výměnou za reformy nabízejí Aténám nové půjčky, řecká vláda ale s návrhy nesouhlasí, neboť je považuje za nedůstojné a za nátlakové.

Podle Junckera ale nabídka byla férová a dokonce prý sociálně spravedlnější, než o co řecká vláda usilovala. Řekl také, že Evropská komise během krizového vyjednávání nikdy nenavrhovala škrty v platech a penzích, chtěla pouze „modernizovat“ platové tabulky.

„Zcela jistě to je náročný a rozsáhlý balíček, je ale férový. Nejsou to žádná hloupá úsporná opatření,“ dodal Juncker.