Juncker ztrácí šanci na vedení komise, jasně ho nepodpořila ani Merkelová

Martin Schulz (vlevo) a Jean-Claude Juncker

Martin Schulz (vlevo) a Jean-Claude Juncker Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Evropsky parlament

Kandidátovi Evropské lidové strany (EPP) na šéfa Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi se přes volební vítězství partaje vysněný post vzdaluje. Evropští lídři jednáním o obsazení funkce pověřili unijního prezidenta Hermana Van Rompuye, který už dříve naznačil, že stranická nominace nemusí být rozhodující. Juncker navíc podle některých zdrojů ztrácí podporu německé kancléřky Angely Merkelové.

Někdejší lucemburský premiér trvá na tom, že šéfem komise má být uchazeč vítězné strany, od lídrů frakcí už dostal mandát k hledání většiny v europarlamentu. Kandidáta ale navrhují členské státy, z nichž několik má k Junckerovi výhrady. Patří mezi ně Maďarsko a Švédsko, za největší překážku je považován britský premiér David Cameron.

Bývalého šéfa euroskupiny považuje za přílišného federalistu, jenž by nebyl nakloněn snaze o reformu unie. „Potřebujeme přístup, který uzná, že Brusel se stal moc velký, rozkazovačný a příliš se vměšuje,“ podotkl Cameron.

Merkelová se vyhnula přímé odpovědi na dotaz ohledně nominace a trvá na tom, že rozhovory povede Rompuy. Kancléřka tvrdí, že jednání o šéfovi komise je součástí širšího balíku rozhovorů o obsazení vrcholných postů. Protože EPP v parlamentu potřebuje k většině socialisty, bude podle ní nutné přinejmenším jednu z funkcí nabídnout jim. Naznačila také, že může jít o delší proces. „Důslednost má přednost před rychlostí,“ zdůraznila.

Na Junckerovu stranu se staví třeba Finsko, podle něj by výběr nástupce Josého Barrosa neměly provázet politické hrátky. Zastal se ho i šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn. „Hrají o čas, spoléhají na únavu s cílem dosáhnout toho, co má v hlavě Cameron a další,“ prohlásil na adresu evropských lídrů.