Junckerova noční můra: Budou následovat další referenda?

ministři zahraničí Didier Reynders z Belgie, Frank-Walter Steinmeier z Německa, Paolo Gentiloni z Itálie, Jean Asselborn z Lucemburska, Jean-Marc Ayrault z Francie a  Bert Koenders z Nizozemí

ministři zahraničí Didier Reynders z Belgie, Frank-Walter Steinmeier z Německa, Paolo Gentiloni z Itálie, Jean Asselborn z Lucemburska, Jean-Marc Ayrault z Francie a Bert Koenders z Nizozemí Zdroj: ctk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se obává, že po Británii budou následovat další referenda o setrvání v Evropské unii i v dalších členských zemích. Řekl to v rozhovoru, který poskytl dnešnímu vydání německého bulvárního deníku Bild.

Další referenda se podle Junckera nedají vyloučit, protože „populisté obyčejně nevynechají jedinou příležitost, aby nadělali spoustu povyku kvůli tomu, aby získali nové příznivce pro svou protievropskou politiku“.

Vývoj v Británii podle něj ale může tyto hlasy rychle utišit. „Může se totiž rychle ukázat, že se Británii vedlo v EU lépe - hospodářsky, sociálně i zahraničněpoliticky,“ uvedl předseda EK.

Podle Junckera bude v unii po odchodu Británie hrát Německo „ještě důležitější roli“. Obavy, že by mohla být unie v budoucnu řízená osou Paříž-Řím-Madrid ale odmítl. Unie nyní nepotřebuje více nebo méně Evropy, musí se hlavně z nastalé situace poučit, uvedl Juncker.

Kotlebovci na Slovensku požadují referendum o vystoupení země z EU
Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) oznámila, že začne se sběrem podpisů za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie. LSNS tak učinila v reakci na výsledek čtvrtečního hlasování voličů v Británii, kteří se vyslovili za odchod země z EU a jejichž rozhodnutí LSNS uvítala. Podle průzkumů veřejného mínění většina Slováků členství země v EU podporuje.

„Naše strana začne od příštího pondělí se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z Evropské unie,“ řekl předseda LSNS Marian Kotleba ve videonahrávce, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Až na jednu výjimku, a to referendum o vstupu Slovenska do EU, ztroskotala v zemi všechna dosavadní lidová hlasování, a to z důvodu nízké účasti. Pro platnost referenda je podle slovenské ústavy nezbytné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů.