Kaddáfího jednotky dostaly ultimátum, do soboty se mají vzdát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Libyjské jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu dostaly čtyři dny na to, aby se dobrovolně vzdaly ve městech, která ještě ovládají. „Pokud do soboty neuvidíme pokojné známky toho, že se tak děje, rozhodneme to vojensky. Nepřejeme si to, ale nemůžeme déle čekat,“ uvedl šéf přechodné povstalecké rady Mustafa Abdal Džalíl. Hlavní baštou sil uprchlého diktátora zůstává jeho rodiště Syrta, na kterou nyní svoji hlavní pozornost soustředí i Severoatlantická aliance.

Povstalci také obvinili sousední Alžírsko z agrese kvůli tomu, že přijalo Kaddáfího manželku a tři jeho dospělé děti. Budou prý požadovat jejich vydání. „Varujeme všechny před tím, aby neposkytovali úkryt Kaddáfímu a jeho synům. Půjdeme po nich, najdeme je a uvězníme,“ prohlásil mluvčí rebelů.
Alžírsko patří mezi státy, které dosud neuznaly povstaleckou radu, bylo proti postihům libyjského režimu a zavedení bezletové zóny. Odborníci míní, že by se jeho vládě mohl tento postoj vymstít a podnítit revoluční nálady v zemi.

Rebelové však míní, že Alžírsko může být jen přechodným azylem rodiny dlouholetého vládce. Její další kroky by podle nich mohly směřovat do východní Evropy. O osudu Kaddáfího se stále neví nic konkrétního. Podle zdroje z ochranky jeho syna uprchl v pátek do města Sabhá, které je rovněž v držení protipovstaleckých sil.

Vzbouřenci se kromě likvidace posledních míst odporu zaměřují především na převzetí kontroly nad důležitými ropnými a plynovými ložisky v blízkosti Syrty. Chtějí co nejrychleji obnovit jejich provoz. Kaddáfí ve snaze vyhnout se vzdušným útokům NATO držel své vojáky blízko surovinových nalezišť a těžební zařízení přeměnil na kasárna a muniční sklady. Podle svědků byl navíc při současných bojích poškozen největší ropný terminál, vzdálený od Syrty zhruba 180 kilometrů.

Podle některých zdrojů nyní Kaddáfího síly používají k posílení svých pozic vodní zdroje. Údajně nesou přinejmenším částečnou vinu za to, že se Tripolis stále potýká s nedostatkem tekutiny.

Pomoc při sledování

Režim Muammara Kaddáfího používal k odposlechům a sledování odpůrců i technologie, které získal od firem ze Západu. Informoval o tom deník The Wall Street Journal, jehož novináři navštívili jedno ze sledovacích středisek v Tripolisu. Místnost v přízemí šestipodlažní budovy, v níž až donedávna pracovali Kaddáfího agenti, technologicky vybavila firma Amesys, která spadá pod francouzskou společnost Bull. Libye získávala technologie také třeba z Číny nebo Jihoafrické republiky.