Kambodža před blížícími se volbami uvěznila šéfa opozice

Někteří z mnoha umučených žen a mužů ve věznici S-21. Vězni byli nuceni přiznat se ke spolupráci se CIA. Dokud se dotyčný nepřiznal, byl mučen nelidskými praktiky vždy do bezvědomí, poté hozen do vody, kde se začal topit a přišel k vědomí. Tento cyklus opakoval personál do chvíle, až se vězeň přiznal. Posléze byl popraven ranou do hlavy a podříznutím hrdla. Jeden ze způsobů zabíjení dětí byl ten, že s nimi mlátili do stromu na dlouho, než je usmrtili.

Někteří z mnoha umučených žen a mužů ve věznici S-21. Vězni byli nuceni přiznat se ke spolupráci se CIA. Dokud se dotyčný nepřiznal, byl mučen nelidskými praktiky vždy do bezvědomí, poté hozen do vody, kde se začal topit a přišel k vědomí. Tento cyklus opakoval personál do chvíle, až se vězeň přiznal. Posléze byl popraven ranou do hlavy a podříznutím hrdla. Jeden ze způsobů zabíjení dětí byl ten, že s nimi mlátili do stromu na dlouho, než je usmrtili. Zdroj: E15 Michaela Trnková

Každý nový vězeň vyl vyfotografován a bylo mu přiřazeno číslo. Pravidla chování ve věznici S-21. Při mučení například vězni nesměli projevit jakoukoli známku bolesti, nesměli dělat nic, co nebylo přikázáno a museli odpovídat bez jakéhokoli zpoždění. Při nedodržování pravidel byli potrestáni bičováním nebo elektrickými šoky. V celách seděli svázáni a nesměli se hýbat ani otáčet.
Cely ve věznici S-21 (dnes Tuol Sleng muzeum genocidy), které vzniklo ze střední školy v hlavním městě Phnom Penh a v němž bylo umučeno a popraveno v letech 1975 a 1979 mezi 17 a 20 tisíci lidí.
Mladý mnich
Angkor Wat - komplex chrámů a největší náboženský monument na světě pocházející z 12. století.
Královský palác
34
Fotogalerie

Kambodžská prokuratura obvinila šéfa opozice Kema Sokhu z velezrady, hrozí mu až třicet let vězení.

Autoritativní vláda jihoasijské země Sokhu viní ze spiknutí, které mělo údajně vést k jejímu svržení za podpory Spojených států amerických. Žaloba disidenta viní z kolaborace s cizí mocností. Vychází přitom z jeho předvolebního klipu z roku 2013, v němž Sokha hovořil o tom, že by země pod jeho vedením začala s USA více spolupracovat. 

Disidentova dcera Kem Monovithya a mluvčí Sokhovy opoziční strany uvedla, že se po otcově zatčení partaj dostala do těžké krize a hrozí jí úplná likvidace. Podle ní se jedná o zřejmě účelovou akci, která má zlikvidovat kambodžský disent před volbymi, které proběhnou příští rok.

"Jsme velmi znepokojeni a vůbec nevíme, jak bude strana dál fungovat, protože spolu s otcem bylo zatčeno pod různými záminkami patnáct dalších disidentů," řekla mluvčí CNRS. Se zatčením Kema Sokhy vzrůstá i vládní tlak na nezávislé sdělovací prostředky a ve světových médiích se již množí pochybnosti, jak spravedlivé budou příští kambodžské volby.  

Kem Monovithya pro agenturu AFP uvedla, že otec byl zatčen minulou středu po policejní prohlídce domu. Poté byl deportován do věznice s maximální ostrahou.

Zemi přes třicet let prakticky řídí nyní šestašedesátiletý premiéh Hun Sen, který svou kariéru zahájil v řadách bojovníků Rudých Ghmerů. Ovšem neexistují žádné důkazy, že by se podílel na známé genocidě obyvatelstva. Příští volby ale znamenají pro Čínou podporovaného premiéra nejtěžší boj, protože opozice v asijské zemi výrazně posílila.

Oponenti premiéra obviňují z toho, že se bojí o volební výsledek a proto chce předem zlikvidovat opozici. K opozičním hlasům se okamžitě přidala Evropská unie, která vyzvala kambodžskou vládu k propuštění disidenta. Už jen proto, že má mít jako poslanec zaručenu imunitu. Vážné znepokojení vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí.