Kambodža zařazuje vyšší rychlost, do země proudí miliardy dolarů

Preah Vihear (Kambodža) architektonické mistrovské dílo khmerské kultury

Preah Vihear (Kambodža) architektonické mistrovské dílo khmerské kultury Zdroj: profimedia.cz

Letos kambodžská ekonomika posílí o 7,6 procenta, a zařadí se tak mezi nejrychleji rostoucí země na světě. Ministerstvo financí to oznámilo těsně před parlamentními volbami, které se konaly 28. července, což důvěryhodnost této informace trochu zpochybnilo. I proto, že je vládnoucí Kambodžská lidová strana podezírána z mnohem závažnějších věcí, než jsou drobné hrátky se statistikami.

Nedávný audit například odhalil, že na volebních seznamech scházelo devět procent právoplatných voličů a naopak každý desátý na nich uvedený ve skutečnosti neexistoval. Některé nevládní organizace proto varovaly, že bude všelidové hlasování nejzmanipulovanější od prvních voleb po skončení občanské války v roce 1993.

Kvůli otazníkům spojeným s kambodžskými volbami, které byť s výraznými ztrátami vyhráli lidovci, by se ale nemělo pochybovat o hospodářském potenciálu země, shodují se domácí i zahraniční experti. Odvolávají se na předpovědi mezinárodních organizací. Asijská rozvojová banka Kambodže na letošek předpovídá růst o 7,2 procenta, Světová banka o sedm procent. Podle druhé jmenované instituce se navíc země v letech 2013 až 2015 zařadí mezi dvacítku nejrychleji rostoucích ekonomik s průměrným ročním přírůstkem HDP 6,9 procenta.

Jedním z motorů kambodžské ekonomiky má být pokračující stavební boom. Cesty, mosty a pagody rostou takřka na každém kroku – a další přibudou. Navíc se rozjíždí i výstavba obytných domů, což svědčí o sílící koupěschopnosti alespoň části obyvatelstva.

Navzdory utěšenému hospodářskému růstu v poslední době plní státní kasu zhruba z poloviny stále mezinárodní dárci. Část expertů varuje, že předpovídanou konjunkturu může ohrozit výzva, která se objevila v americkém Senátu, aby Spojené státy přiškrtily pomoc Kambodži, pokud tamní volby neproběhnou férově. Jiní to bagatelizují s tím, že jde o gesto, které má potěšit kambodžské emigranty v Americe. Ve skutečnosti se Washington strategicky snaží naklonit si všechny země v okolí Číny, a proti Phnomphehnu tak nijak výrazně nevystoupí, tvrdí alespoň tyto hlasy.

Masivní příliv čínského kapitálu letos potvrdila dohoda o výstavbě železnice, přístavu a železárny v celkové hodnotě 11,2 miliardy dolarů, což je bezkonkurenčně největší investice v historii Kambodže. Ani zdaleka ale nejde o jedinou injekci cizího kapitálu, které se země v poslední době dočkala. Přímé zahraniční investice loni narostly o 75 procent. Podstatná část směřovala do oděvního průmyslu, který patří mezi tradiční tahouny. Objevily se ale i projekty v nových oborech, jako je výroba autosoučástek nebo zpracování zemědělských plodin. A co je podstatné, už nejdou jen na vývoz.

Přestože globální hospodářské turbulence ovlivnily náladu domácností – a poptávka po kambodžských exportech propadla – spotřeba v zemi se v roce 2012 navýšila o 9,5 procenta. Jak tvrdí Asijská rozvojová banka, podobně robustně by měla poptávka po zboží a službách růst dál. Realitní a finanční sektor nebo pohostinství by se i díky tomu měly dočkat dvouciferného růstu, služby pak jen o procento zaostanou za magickou desetiprocentní hranicí. Dařit se má i exportním odvětvím, která budou profitovat z nízké ceny práce.

Autor je členem sítě GlobeReporters.org