Kancléřem může být Scholz i Laschet, ceny ropy stále stoupají

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Profimedia.cz

Lídr SPD Olaf Scholz.
Zástupci německých SPD oslavují vítězství
Armin Laschet
Veselí v táboře SPD
Německé volby 2021: Olaf Scholz s manželkou Brittou Ernstovou
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Scholz bodoval, kancléřský post ale zdaleka nemá jistý

Nedělní německé volby zřejmě skončily těsným vítězstvím sociální demokracie v čele s Olafem Scholzem. To však neznamená, že kancléřem se nemůže stát lídr křesťanských demokratů Armin Laschet. SPD měla podle předběžných výsledků 25,7 procenta hlasů, zatímco unie CDU/CSU 24,1 procenta hlasů.

Na třetím místě byli se 14,8 procenta Zelení, následovali svobodní demokraté (FDP) s 11,5 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) klesla s 10,3 procenta na páté místo, dobře si však vedla v Sasku a v Durynsku. Postkomunistická Levice obdržela 4,9 procenta hlasů.

Očekává se, že sestavit vládu se budou pokoušet buď sociální demokraté se Zelenými a FDP, nebo se s nimi bude snažit domluvit CDU/CSU. Vyloučit se nedají ani další možnosti.

Britská vláda řeší nedostatek řidičů

Britská vláda slevila ze svých přísných postbrexitových imigračních pravidel a udělí až 10 500 krátkodobých víz pro pro řidiče nákladních automobilů a pracovníky v drůbežářském průmyslu. Kabinet byl už delší dobu pod tlakem různých odvětví, aby umožnil příjezd pracovníků z Evropské unie a pomohl tak ukončit problémy se zásobováním. Nyní ho ke změně kurzu přiměla krize s dodávkami pohonných hmot.

„Konáme, ale průmyslová odvětví také musejí sehrát svou roli – zlepšit pracovní podmínky a dále pokračovat v oprávněném zvyšování platů, aby si udržela řidiče,“ řekl podle BBC ministr dopravy Grant Shapps. Je však otázka, kolik pracovníků přilákají víza na tři měsíce, kritici hovoří o nedostatečnosti opatření.

Vláda však podniká i jiné kroky, kupříkladu obeslání milionu vlastníků odpovídajícího řidičského oprávnění s výzvou k podpoře odvětví. Dalším krokem je pozastavení zákona o hospodářské soutěži, což umožní firmám lépe sdílet informace a upřednostní regiony, které to nejvíce potřebují.

Referendum o vyvlastňování bytů v Berlíně

V nedělním referendu v Berlíně směřoval k vítězství návrh na vyvlastňování velkých realitních společností. Po sečtení výsledků z 90 procent okrsků záměr podporovalo 56 procent hlasujících. I když referendum není právně závazné, mohlo by podle médií teoreticky znamenat převod až 226 tisíc bytů do veřejných rukou. Příznivci plánu tvrdí, že vedení města tak bude moci lépe řešit bytovou krizi a růst cen, zatímco odpůrci hovoří o špatném signálu pro investory.

Ropa pokračuje v růstu

Na začátku týdne pokračuje růst cen ropy. Americká lehká ropa WTI se dostala na 75 dolarů za barel a Brent je na nejvyšší úrovni od roku 2018 a míří k hranici osmdesáti dolarů. Stoupání cen suroviny pohání růst poptávky v důsledku zotavení ekonomik, drahého zemního plynu a nízká těžba v Mexickém zálivu související s hurikány. Americké zásoby ropy jsou nejnižší za tři roky.

„Ropa je nadále poháněna širšími obavami z tísně na energetických trzích,“ řekl Bloombergu Warren Patterson ze skupiny ING. „Poptávka bude zřejmě v blízké době vyšší, než se očekávalo,“ dodal.

Rekordní pokuta za zpožděná letadla

Americká letecká společnost United Airlines musí zaplatit 1,9 milionu dolarů za velké zpoždění 25 letů, během kterých letadla s pasažéry čekala několik hodin na letištích. Je to největší pokuta, jakou kdy americké úřady uložily v případech zpoždění letadel. Ministerstvo dopravy USA informovalo, že případy se týkají období od konce roku 2015 do začátku roku letošního. V letadlech během něj zůstalo uvězněných bez možnosti výstupu více než 3200 pasažerů.

Tweet dne

Zajímavé. Australský premiér Scott Morrison řekl The West Australian, že se možná nezúčastní klimatického summitu v Glasgow.

Novinář australské stanice ABC Michael Rowland komentuje vyjádření premiéra země, podle něhož váhá s návštěvou napjatě očekávané listopadové konference. Morrison se stále nechce zavázat ke konkrétním cílům k dosažení uhlíkové neutrality.

Stane se dnes

  • Zahajovací zasedání podzimní schůze Parlamentního shromáždění Rady Evropy, na kterém bude vyhlášen laureát Ceny Václava Havla za lidská práva.
  • Bude se konat výroční konference britské opoziční Labouristické strany.
  • Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller přijede podepsat novou smlouvu o dodávkách ruského zemního plynu do Maďarska.