Každý šestý dospělý Američan má studentský dluh. Část demokratů jim chce odpustit až 50 tisíc dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

ilustrační foto
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Nedávno okrajový návrh a až nemyslitelná představa odpustit někdejším studentům dluhy za vzdělání se ve Spojených státech změnila v seriózní diskuzi. S Joem Bidenem v Bílém domě a s demokratickou většinou v Kongresu už není otázkou jestli, ale kolik. Prezident ve své kampani sliboval smazání závazků do deseti tisíc dolarů na osobu, jeho spolustraníci ho ale nyní tlačí k částce 50 tisíc.

Závazky z půjček na školné jsou pro USA rostoucí problém. V současnosti zhruba 44 milionů obyvatel země z dob studií dluží celkem 1,7 bilionu dolarů. Očekává se, že v příštím roce bude prolomena hranice dvou bilionů. Současné absolventy přitom nejčastěji čekají měsíční splátky kolem čtyř stovek dolarů. Vláda, která je věřitelem u většiny těchto dluhů, očekává, že třetinu se jich nikdy nepodaří splatit.

Ministerstvo školství v březnu souhlasilo s odpuštěním nesplaceného školného u někdejších studentů, kteří prokážou, že jim školy poskytly zavádějící informace o nákladech a vyhlídkách na zaměstnání.

„Je to ten nejlepší narozeninový dárek, nyní jsem schopná fungovat ve společnosti,“ svěřila se BBC osmatřicetiletá Alicia Davis, které byla prominuta úhrada dvaceti tisíc dolarů. Dluh jí komplikoval život, například když si chtěla koupit auto nebo se ucházela o zaměstnání.

Biden však čelí ve své straně tlaku, aby byla dluhová amnestie mnohem širší. Prezident dosud projevoval ochotu prosazovat úlevu deseti tisíc dolarů na osobu. Podle odhadů odborníků by se dotkla zhruba čtvrtiny současných dluhů a stála by státní kasu přes 400 miliard dolarů.

K návrhu na odpuštění až padesáti tisíc má však výhrady. Podle něj by tak z veřejných zdrojů byly spláceny i závazky Američanů s vysokými příjmy a diplomy z prestižních univerzit, například lékařů či právníků. Raději by finance využil na snížení školného.

Tuhý odpor lze čekat od republikánské strany. „Je zásadně nespravedlivé žádat po dvou třetinách Američanů, kteří nenavštěvují vysoké školy, aby platily účty za třetinu, co tam chodí,“ uvedla bývalá ministryně školství Betsy DeVosová.

Zadluženější černoši

Rozdělena je i veřejnost. Z únorového průzkumu společnosti Harris vyplývá, že pro nějakou formu odpuštění dluhů je 46 procent Američanů. Největší podporu mají tyto návrhy u skupiny 35–44 let, kde se vyslovilo pro 58 procent respondentů. Mezi muži tohoto věku myšlenku schvalují dokonce téměř dvě třetiny. Více než polovina tázaných se zároveň domnívá, že prominutí padesáti tisíc dolarů na dlužníka by pomohlo americké ekonomice.

Téma stropu amnestie je ožehavé i z hlediska rasových www.e15.cz | 7 335594/25 inzerce otázek. Brookings Institution odhaduje, že afroameričtí absolventi dluží v průměru téměř 53 tisíc, zatímco bílí 28 tisíc.

Nejistý Biden

Debata se však nevede pouze o částku, ale i o to, jakým způsobem dluhový pardon provést. Zřejmě nejhlasitějšími demokratickými zastánci vyšší hranice úlevy jsou lídr senátní většiny Chuck Schumer a senátorka a někdejší prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová. Oba také tvrdí, že Biden nemusí složitě hledat konsenzus u zákonodárců. „Nepotřebujete Kongres. Vše, co potřebujete, je máchnutí perem,“ vybídl Schumer prezidenta podle CNBC.

Biden si však není touto pravomocí jistý. Nedávno požádal ministra školství Miguela Cardonu, aby na toto téma připravil zprávu, která zřejmě bude hotová do několika týdnů.

Historický nárůst dluhu

Dluhová zátěž ze studií roste v USA v 21. století obrovských tempem. Zatímco v roce 2003 dlužili Američané podle stránky educationdata.org 330 miliard dolarů, o deset let později byla prolomena hranice bilionu.

Polovina studentů, kteří si půjčku vzali, mají pocit, že to nestálo za to. Podle webu si 53 procent zadlužených mileniálů nemohlo koupit dům, jelikož jim byla zamítnuta hypotéka nebo si ji nemohli dovolit splácet.

Ze zmíněného průzkumu společnosti Harris vyplývá, že tři čtvrtiny zadlužených splácejí dluh za své vlastní vzdělání, zbytek za školné partnera, dětí či vnoučat.