Kdo může vystřídat Mayovou? Do čísla 10 se chtějí stěhovat hlavně vládní odpadlíci

Za favorita mezi případnými nástupci Mayové je mnohými považován exministr zahraničí a bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Politik známý pro své provokativní výroky i divoký účes vedl před referendem kampaň za vystoupení Británie z Evropské unie a patří mezi nejhlasitější kritiky Mayové.

Za favorita mezi případnými nástupci Mayové je mnohými považován exministr zahraničí a bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Politik známý pro své provokativní výroky i divoký účes vedl před referendem kampaň za vystoupení Británie z Evropské unie a patří mezi nejhlasitější kritiky Mayové. Zdroj: Reuters

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Johnson se nijak netají svou chutí stanout v čele britské vlády. Když byl tuto neděli v BBC dotázán, zda může vyloučit, že se pokusí v nejbližší době Mayovou vystřídat, tak to odmítl. Během svého nedávného působení v čele britské diplomacie si ale nadělal řadu nepřátel i mezi konzervativními poslanci. Jejich podpora by mu nyní mohla chybět.
Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab opustil kabinet Theresy Mayové teprve nedávno – rezignoval 15. listopadu na protest proti dohodě o podmínkách vystoupení z EU, kterou považuje za nevýhodnou pro Londýn.
Raab již dal najevo, že jako šéf vlády by se vrátil do Bruselu a žádal odvolání takzvané irské pojistky, která stanovuje hraniční režim mezi Irskou republikou a Severním Irskem, pokud se před termínem brexitu nepodaří nalézt jiné řešení. A pokud by mu Brusel neustoupil, preferuje „tvrdý brexit“ před kompromisní dohodou.
Ministr vnitra Sajid Javid podle bulvárního deníku The Sun již začal sondovat mezi konzervativními poslanci, jestli by jej podpořili jako budoucího premiéra.
11
Fotogalerie

Britskou ministerskou předsedkyni Theresu Mayovou čeká dnes večer klíčové hlasování, které rozhodne nejen o jejím pokračování v čele Konzervativní strany, ale i o osudu současné vlády. Kdo může Mayovou nahradit, pokud jí spolustraníci vysloví nedůvěru? Mezi favority řadí britská média bývalého šéfa britské diplomacie Borise Johnsona, s dalšími potenciálními kandidáty se můžete seznámit ve fotogalerii.

Mayová musí při hlasování o nedůvěře, které by se mělo uskutečnit mezi 19. a 21. hodinou středoevropského času, získat na svou stranu nejméně 158 z 315 poslanců Konzervativní strany. Za ministerskou předsedkyni se dosud veřejně postavilo nejméně 122 poslanců. Britská média ale upozorňují, že takto deklarovaný záměr ještě neznamená, že tito poslanci Mayovou při hlasování skutečně podrží. Jak napsal list The Guardian, sázkové kanceláře dávají Mayové šanci na úspěch 77 procent.

Předseda vlivného konzervativní klubu v dolní komoře britského parlamentu Graham Brady, který inicioval hlasování o nedůvěře, si může být jist podporou přinejmenším 48 poslanců. Ti Bradymu předali dopisy žádající o zahájení procesu vyslovený nedůvěry lídryni strany a formálně tak podpořili úsilí o sesazení Mayové.

Pokud by Mayová prohrála, budou konzervativci hledat nového lídra. Z kandidátů by prostřednictvím korespondenčního hlasování rozhodovali všichni členové konzervativní strany. Vítěz by se pak automaticky stal i britským ministerským předsedou.