Kdo vám dovolil určovat, co se Američané mohou dovědět? Šéfové sítí odpovídali Senátu USA

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku Zdroj: Reuters

Jen týden před americkými prezidentskými volbami v Senátu mluvili šéfové technologických firem Facebook, Google a Twitter o tom, jak se sociální sítě stavějí k dezinformacím a nenávistným projevům šířeným jejich uživateli. Republikáni a nynější prezident Donald Trump tyto platformy dlouhodobě kritizují a tvrdí, že jsou zaujaté vůči konzervativním postojům. Dnešní slyšení o kontroverzním tématu se proto rychle zvrhlo ve slovní šarvátky, v nichž senátoři útočili na ředitele firem, ale také na sebe navzájem, napsala agentura Reuters.

Pod palbu kritiky ze strany republikánů se dostal zejména šéf Twitteru Jack Dorsey. "Kdo vás k čertu zvolil a kdo vám dovolil určovat, o čem mohou média informovat a co je Američanům dovoleno se dovědět?" obořil se na něj senátor Ted Cruz.

Ten se přitom zmínil o nedávné kauze kolem článku bulvárního listu New York Post, který obsahoval výbušná tvrzení ohledně podnikatelských aktivit Huntera Bidena, syna Trumpova demokratického protikandidáta ve volbách. Facebook po zveřejnění kontroverzního textu kvůli podezření z šíření dezinformací omezil jeho sdílení, dokud neskončí proces ověřování.

Twitter ovšem sdílení příslušného odkazu úplně zablokoval. Kroky sociálních sítí spustily smršť nejrůznějších obvinění ze strany Bidenových oponentů, kteří mluvili například o cenzuře.

Dorsey dnes řekl, že Twitter odkaz zablokoval kvůli pravidlu, které zakazuje šíření obsahu vzešlého z hackerského útoku, protože článek vznikl na základě e-mailů s nejasným původem získaných přes prostředníky. Pravidlo prý ale vedení firmy změnilo a článek už je možné volně sdílet.

Dorsey, šéf Facebooku Mark Zuckerberg a ředitel firmy Google Sundar Pichai prostřednictvím videokonference senátorům nastínili, jak by se podle nich mohl upravit právní mechanismus, který sítě zbavuje zodpovědnosti za obsah, který na ně posílají jejich uživatelé. Podle Zuckerberga by měl Kongres zákon aktualizovat, aby "fungoval tak, jak jej autoři zamýšleli". Dorsey a Pichai varovali, že k případným úpravám je nutno přistupovat s rozmyslem.