Kdo zaplatí důchody? Čína zvažuje dotovat rodiče se dvěma dětmi

Čínské děti, ilustrační foto

Čínské děti, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
4
Fotogalerie

Ten obrat je do očí bijící. Ještě před několika lety Čína kontrolovala porodnost v zemi politikou jednoho dítěte a dnes zvažuje zavedení finančních pobídek pro rodiče, kteří na svět přivedou druhého potomka.

Návrh na toto opatření vznikl ve Státním výboru pro zdraví a plánované rodičovství poté, co jeho experti vyhodnotili své průzkumy. Ty ukázaly, že rodiny dále se rozšiřovat odrazovala ekonomická omezení, napsal státní deník China Daily. Plných šedesát procent sledovaných rodin se zdráhalo mít druhé dítě a nejčastěji to bylo kvůli vysokým finančním nákladům.

„Mít druhé dítě je dnes právem každé rodiny v Číně. S tím spojená finanční náročnost se ale stala vážnou překážkou, která rodiče od takového rozhodnutí odrazovala,“ potvrdil Wang Peian ze Státního výboru pro zdraví a plánované rodičovství.

Když Čína v roce 1979 začala uplatňovat politiku jednoho dítěte, věřilo její vedení, že tím odvrátí hrozbu přelidnění spojené s chudobou. Před jejím zavedením měla průměrná čínská rodina 4 děti. V praxi nová norma znamenla, že manželské páry žijící ve městech měly povoleno mít pouze jedno dítě, etnické menšiny a rodiče, kteří oba neměli žádné sourozence, mohli mít dvě děti a dvě děti mohlo mít také venkovské obyvatelstvo, pokud první dítě bylo dívka.

Podle odhadů se tak zabránilo narození až čtyř set milionů dětí, důsledkem bylo mnoho nucených potratů a dokonce vražd novorozeňat.

Na konci roku 2013 byla politika jednoho dítěte uvolněna a dvě děti si mohou pořídit také páry, kde je alespoň jeden rodič jedináčkem. Zejména kvůli obavám z toho, že ubývající pracovní síla nebude schopna financovat stále početnější stárnoucí populaci, vydal v roce 2015 Ústřední výbor Komunistické strany Číny rozhodnutí, které povoluje mít v rodinách děti dvě.

V roce 2016 narostla porodnost na téměř osmnáct milionů. Šlo o nejvyšší hodnotu od roku 2000. I tak je ale míra čínské porodnosti jedna z nejnižších na světě, informoval The Guardian. Podle demografů tato porodnost v Číně není dost vysoká na to, aby zastavila rychlé stárnutí čínské populace.

Podle Jang Wen-čuanga z výboru pro zdraví a plánované rodičovství Čína každoročně očekává sedmnáct až dvacet milionů nově narozených dětí. Dnes žije v Číně 1,37 miliardy obyvatel, lidé starší šedesáti let tvoří patnáctiprocentní menšinu. Podle odhadů budou důchodci tvořit až čtvrtinu čínské populace do roku 2030.