Ke Kurdům bránícím Kobani se mají připojit syrští povstalci

Lidé pozorují boje v syrském Kobani z turecké strany hranice

Lidé pozorují boje v syrském Kobani z turecké strany hranice Zdroj: ctk/ap

Syrští Kurdové souhlasí s tím, že jim na pomoc v boji proti islamistům u severosyrského města Kobani dorazí 1300 bojovníků z opoziční Syrské svobodné armády (FSA). Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zástupce kurdské strany PYD ale následně informace o dohodě popřel. Prohlásil jen, že jsou se syrskými povstalci v kontaktu.

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) obléhají Kobani již více než měsíc. I s pomocí náletů USA a jejich spojenců se podařilo ofenzivu IS pozastavit, situace na místě je ale stále velmi křehká, zdůrazňují američtí představitelé.

Pohraniční město brání bojovníci napojení na stranu syrských Kurdů PYD. „PYD oznámila, že souhlasí s příchodem 1300 lidí z FSA. Nyní naše příslušné týmy vyjednávají, jakým způsobem by se tam měli dostat,“ uvedl Erdogan během své návštěvy Estonska. Svobodná syrská armáda je sekulární opozicí bojující proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

Syrští Kurdové ale prezidentova slova popřeli. „Navázali jsme kontakty s FSA, ale žádná dohoda, o které mluví pan Erdogan, zatím nebyla uzavřena,“ uvedl místopředseda strany PYD Sálih Muslim. Syrští povstalci by prý podle něj měli spíše proti islamistům otevřít druhou frontu, než aby cestovali do Kobani.

Turecko považuje kurdské obránce Kobani za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara i USA řadí k teroristickým skupinám.

Již ve čtvrtek turecký prezident uvedl, že se Kurdové dohodli, že do Sýrie pošlou 200 iráckých milicionářů - pešmergů. Dnes upřesnil, že jich má být pouze 150.

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté ovládají asi 300 vesnic, a pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Halab. Z Kobani a jeho okolí již uteklo do sousedního Turecka přes 180 tisíc lidí.