Kijonková, Zavoral, Salomon i Čupr. Český byznys podporuje Ukrajinu a nabízí pomoc

Český byznys stojí na straně Ukrajiny, které hrozí válka s Ruskem.

Český byznys stojí na straně Ukrajiny, které hrozí válka s Ruskem. Zdroj: Tomáš Vlach

Stovky lidí se sešly v centru Prahy, aby vyjádřily solidaritu s Ukrajinou
Stovky lidí se sešly v centru Prahy, aby vyjádřily solidaritu s Ukrajinou
3
Fotogalerie

Napětí na ukrajinsko-ruských hranicích v posledních dnech nenechává v klidu ani svět českého byznysu. Několik firem a podnikatelů v příspěvcích na sociálních sítích vyjádřilo sympatie s Ukrajinou, která čelí stupňujícímu se ruskému tlaku. Ukrajince postupně podpořili zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková, předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon nebo společnost Rohlík Tomáše Čupra.

Ukrajinci jsou největší zahraniční menšinou České republiky, řada z nich proto také pracuje v tuzemských firmách. Často jsou pro ně stěžejní pracovní silou, neboť český trh práce je už řadu let napjatý a bez pracovníků z Ukrajiny by jen stěží zdejší firmy hledaly zaměstnance. I proto se situace na východě Ukrajiny, kde na hranicích stupňuje svůj tlak Ruská federace, bytostně dotýká také českého byznysu.

Video placeholde
• Videohub

Na sociálních sítích tak v posledních dnech vyjádřilo podporu suverenitě Ukrajiny hned několik podnikatelů a firem. „Ve Spořitelně máme desítky Ukrajinek a Ukrajinců. Pracují v našem IT, na pobočkách i v llientském centru. Několik jich znám osobně nejen ze Spořky. Jsou to skvělí, milí a ohromně pracovití lidé. Pokud, nedej Bože, vyeskaluje stávající situace na Ukrajině v další uprchlickou krizi, budou mít u nás ve Spořitelně všichni Ukrajinci a Ukrajinky (a nejen oni pochopitelně) dveře otevřené,“ napsal na sociální síti LinkedIn předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon

Přidala se také šéfka a zakladatelka tuzemské logistické společnosti Zásilkovna Simona Kijonková. „Ve skupině Packeta pracuje po celé Evropě celá řada ukrajinských občanů. Vyjadřuji jim i celé Ukrajině svoji osobní podporu a modlím se, aby nebyl válečný konflikt nadále přiživován a prohlubován. Modlím se za mír v Evropě. Jsem připravena poskytnout pomoc i podporu, jak jen budu moci,“ napsala na téže sociální síti podnikatelka. 

Například investor Jan Bárta ze skupiny Pale Fire Capital už na počátku týdne na Twitteru zveřejnil, že jeho společnost má v případě ruské invaze na Ukrajinu konkrétní plán pomoci. „Vzhledem k našemu přesvědčení, že Putin na Ukrajinu vtrhne, jsme v PFC samozřejmě už před 14 dny začali připravovat plán, jak Ukrajině a jejím občanům v případě této eventuality pomůžeme. Mj. jsme pronajali celý hotel, kde se chystáme ubytovat 250 případných uprchlíků... více brzy,“ napsal na sociální síť investiční partner Pale Fire Capital. 

K situaci na Ukrajině se na firemním profilu vyjádřil také startup Rohlík Tomáše Čupra. „Svět je místo, které člověka nikdy nepřestane překvapovat. Ať už v pozitivním, tak bohužel i negativním smyslu. Nejspíše nejsme jediní, které probíhající situace na Ukrajině zaskočila. A to, co se ve světě zrovna děje nám rozhodně není lhostejné. Právě Ukrajinci a Ukrajinky jsou ti, kteří v Rohlíku zastávají čestné místo a jsou jeho nedílnou součástí. Rádi bychom proto tímto krokem poslali podporu všem, kteří ji potřebují a dali naše slovo, že pokud to bude v našich silách, jsme připraveni podat pomocnou ruku v cestě za novým životem. Ať už nabídkou pracovního místa nebo potravinovou či materiální pomocí. Ukrajinští občané, držte se. Myslíme na vás,“ objevilo se v úterý na LinkedInu Rohlíku. 

„Když Rusko podniklo invazi na Krym, všichni byli zticha nebo říkali: “nevíme to jistě”. No, teď už to víme! Jelikož pocházím ze země, která byla v roce 1939 ponechána na pospas Hitlerovi z odůvodněním „dejme mu to a on se zastaví“, tak vím, že agresoři se jen tak nezastaví. Musí být zastavení rozhodným a společným NE! Ukrajinci potřebují naší podporu dnes, nikoliv „někdy v příští dekádě“ a potřebujeme tlačit naše politiky v EU a USA aby něco podnikli,“ napsal na LinkedIn šéf českého startupu Keboola Pavel Doležal.

„Jako pro firmu podnikající v evropském prostoru je pro nás zásadní stabilita a dodržování základních zásad mezinárodního práva,“ připojila se na Twitteru rovněž e-commerce společnost Alza.cz.