Kim Čong-un zahájil bitvu. Vůdce Severní Koreje chce pozvednout ekonomiku. Deadline je 80 dní

Severokorejskou ekonomiku čeká letos nejhlubší propad od roku 1997. Hrubý domácí produkt země, jenž loni činil pouhých 1700 dolarů na hlavu, což je řadí mezi dvacet nejhorších států na světě, se zřejmě sníží o šest procent. Vůdce KLDR Kim Čong-un proto představil na pondělním zasedání politbyra Korejské strany práce nový plán, jenž nazývá „osmdesátidenní bitvou“. Jeho cílem je do ledna 2021 nakopnout hospodářství totalitního státu.

Severokorejskou ekonomiku čeká letos nejhlubší propad od roku 1997. Hrubý domácí produkt země, jenž loni činil pouhých 1700 dolarů na hlavu, což je řadí mezi dvacet nejhorších států na světě, se zřejmě sníží o šest procent. Vůdce KLDR Kim Čong-un proto představil na pondělním zasedání politbyra Korejské strany práce nový plán, jenž nazývá „osmdesátidenní bitvou“. Jeho cílem je do ledna 2021 nakopnout hospodářství totalitního státu. Zdroj: profimedia

Severokorejskou ekonomiku čeká letos nejhlubší propad od roku 1997. Hrubý domácí produkt země, jenž loni činil pouhých 1700 dolarů na hlavu, což je řadí mezi dvacet nejhorších států na světě, se zřejmě sníží o šest procent. Vůdce KLDR Kim Čong-un proto představil na pondělním zasedání politbyra Korejské strany práce nový plán, jenž nazývá „osmdesátidenní bitvou“. Jeho cílem je do ledna 2021 nakopnout hospodářství totalitního státu.
Kim Čong-un se opakovaně setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ke zrušení sankcí to ale nevedlo.
V Severní Koreji není nic nemožné. Kim chce pozvednout hospodářství za pouhých 80 dní. Svůj plán označil za „bitvu“.
Pověstný obrněný vlak severokorejského vůdce Kim Čong-una
5
Fotogalerie

Severokorejskou ekonomiku čeká letos nejhlubší propad od roku 1997. Hrubý domácí produkt země, jenž loni činil pouhých 1 700 dolarů na hlavu, což ji řadí mezi dvacet nejhorších států na světě, se zřejmě sníží o šest procent. Vůdce KLDR Kim Čong-un proto na pondělním zasedání politbyra Korejské strany práce představil nový plán, jenž nazývá „osmdesátidenní bitvou“. Jeho cílem je do ledna 2021 nakopnout hospodářství totalitního státu. S odvoláním na Korejskou centrální zpravodajskou agenturu a zprávu ze zasedání o tom informuje Bloomberg.

Severní Korea se aktuálně potýká nejen s dopady koronavirové pandemie, ale též se sankcemi západních zemí a následky přírodních katastrof. Region byl nedávno zasažen rozsáhlými povodněmi a tajfuny. Stát trpí nedostatkem peněz, ropy a stavebních materiálů.

„Stále čelíme problémům, které nelze přehlížet, a máme před sebou mnoho cílů, jichž chceme ještě letos dosáhnout,“ prohlásil Kim Čong-un podle zprávy ze schůzky stranických špiček.

Plán Kim Čong-una se má zaměřit na urychlené dokončení nejdůležitějších projektů v zemi. Severokorejský diktátor do nich chce investovat nemalé finanční i lidské prostředky za účelem pozvednout státní ekonomiku, a to ještě před dalším sjezdem vládnoucí strany, k němuž má dojít po Novém roce. 

Na něm má totiž vůdce zveřejnit hospodářskou strategii KLDR na příštích pět let, a upevnit tím svoji pozici v čele komunistického státu. Zpráva bohužel neuvádí, o jaké konkrétní projekty se jedná. Kim Čong-un se k podobnému kroku naposledy odhodlal před čtyřmi lety.

Kim Čong-un v nedávných měsících opakovaně kritizoval své podřízené za nezvládnutí koronavirové pandemie a nezodpovědné utrácení. Některé však také odměnil. Podle severokorejských zdrojů došlo v pondělí k povýšení dvou armádních důstojníků – Ri Pjong-čola a Pak Čong-čona do hodnosti maršála. Ri Pjong-čol je místopředsedou Ústředního výboru vládnoucí strany a jeho jméno je od roku 2017 na sankční listině Spojených států.

Severní Korea se v těchto dnech připravuje na gigantické oslavy 75. výročí od založení vládnoucí Korejské strany práce. Na základě záběrů ze satelitních snímků to vypadá, že se zde v sobotu odehraje velká vojenská přehlídka. Kim by na ní mohl představit pokrok ve svém jaderném programu. Armáda KLDR se momentálně snaží vyrobit nové nukleární rakety, které budou používat jiný druh paliva a jejichž odpálení má být výrazně rychlejší než dosud.

Právě vývoj jaderných zbraní je hlavním důvodem, proč západní státy v čele s USA uvalily na Severní Koreu ekonomické sankce.  

Vývoj HDP (v procentech) v Severní Koreji od roku 2011, kdy Kim Čong-un převzal moc.

2011+ 0,8
2012+ 1,3
2013+ 1,1
2014+ 1,0
2015- 1,1
2016+ 3,9
2017- 3,5
2018- 4,1
2019+ 1,5
2020- 6,0

Zdroj: Bloomberg