Klubu společné měny hrozí recese

Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu oslabila, a to poprvé za poslední dva roky. Dokládá to nákupní manažerský index, který prozrazuje aktuální stav v tomto sektoru: v minulém měsíci spadl o 1,4 procentního bodu na 49 bodů. Výsledek zveřejnil Markit Institut s centrálou v Londýně na základě průzkumu mezi třemi tisíci firmami.

Čerstvá čísla jsou zároveň korekcí předešlých předběžných údajů, a to směrem dolů – první odhad mluvil o 49,7 bodu. Data pod hranicí padesáti bodů jsou přitom považována za signál, že průmysl oslabuje.
„Oživení v sektoru, které začalo v říjnu 2009, dostalo v srpnu tvrdou ránu,“ sdělil Financial Times Deutschland hlavní ekonom Markitu Chris Williamson. „Riziko, že by se mohla ve druhé půli roku ocitnout v recesi celá eurozóna, tak stoupá,“ dodal.

V Německu, Nizozemsku a Rakousku průmyslové zakázky nepatrně posílily, Irsko, Francie, Itálie, Španělsko a Řecko hlásí opačný trend. Vývozy se nejvíce propadly v Německu. „Nejdůležitější růstový motor euroklubu vysadil,“ připustil Williamson.

Jiný průzkum, který provedla mezi 700 středně velkými podniky auditorská společnost Ernst & Young, zase dokládá, že se 63 procent firem obává další hospodářské krize. Srpnový pokles cen akcií na burzách byl velmi zneklidňující, shodli se vesměs tazatelé.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.

Důsledkem je poptávka po jistých investičních přístavech. Výnosy z německých desetiletých dluhopisů, které se až dosud pohybovaly opačně než kurzy akcií, se smrskly o tři setiny procentního bodu na 2,19 procenta. Obnovený zájem kupců zaznamenal švýcarský frank.

Možnost, že by se eurozóna opět vrátila k masivnímu růstu, analytici vylučují. „Zásoby hotových výrobků se poprvé od prosince 2008 zvětšily, což dává tušit, že výrobci omezí v příštích měsících produkci, aby zabránili hromadění zboží,“ upozornil Williamson.

Jedinou příznivou makroekonomickou zprávou v současné době je ochabování inflace. Kupní ceny směřují nahoru nejpomaleji za posledních čtyřiadvacet měsíců, zatímco podniky drží své nabídky na stavu zhruba z loňského dubna.

Potvrzené ochlazení

Spolkový statistický úřad potvrdil srpnový odhad, že německá ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí o pouhou jednu desetinu procenta. Nezměnilo se také meziroční tempo růstu činící 2,8 procenta. V prvním čtvrtletí přidalo hospodářství Spolkové republiky proti předchozímu čtvrtletí o 1,3 procenta a meziroční tempo růstu dosáhlo ve stejném období dokonce rovných pěti procent.