Kongres schválil poslední díl Obamovy obchodní agendy

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Americký Kongres prodloužil program rekvalifikací pro zaměstnance údajně poškozené liberalizací obchodu a poslal příslušný zákon k podpisu prezidentu Baracku Obamovi. Pro Obamu to je poslední legislativní díl v jeho snaze sjednat strategickou obchodní dohodu mezi USA a dalšími 11 zeměmi na obou stranách Tichého oceánu.

O prodloužení rekvalifikačního programu, jehož platnost končí 30. září, dnes hlasovala Sněmovna reprezentantů. Ve středu jej schválil Senát krátce poté, co definitivně přijal zákon, který dává prezidentovi na dalších šest let pravomoc sjednávat definitivní texty obchodních dohod a předkládat je Kongresu bez možnosti úprav.

Obama si vymínil, aby mohl oba tyto návrhy podepsat zároveň. Po dnešním rozhodnutí sněmovny prohlásil, že je podepíše, jakmile je dostane na stůl. Oba zákony označil podle agentury Reuters za „vítězství“ pro pracující Američany a za projev shody na „volném a spravedlivém obchodu“.

Celý legislativní balík umožní Bílému domu dokončit dohodu se zeměmi Asie a Tichomoří známou pod zkratkou TPP. Pro Obamu je tento projekt hlavní součástí jeho strategie orientace na Asii a jednou z hlavních priorit zbývajícího roku a půl jeho vlády.

Obnovení programu rekvalifikací si vyžádali demokraté

Obnovení programu rekvalifikací si vymínili demokraté jako podmínku svého souhlasu s obchodními pravomocemi prezidenta, sami jej ale před dvěma týdny málem zmařili, když jej takticky zamítli ve snaze zablokovat celou TPP. Demokratická strana se v posledním desetiletí změnila ze zastánce volného obchodu v jeho protivníka, když se posunula výrazně doleva a dostala se do silného vleku odborů a vlivných levicových a zelených skupin. Téměř dvouměsíční boje o prezidentské obchodní pravomoci tak vytvořili neobvyklou koalici mezi Obamou, republikány a zbytkem umírněných demokratů, kteří zůstali věci volného obchodu věrní.

Republikáni se smířili i s výrazně zvýšeným programem rekvalifikací, který jinak označují za neefektivní vyhazování peněz daňových poplatníků a prostředek k uplácení odborů. Nový program má roční rozpočet 450 milionů dolarů (asi 11 miliard korun), což je dvojnásobek končícího programu, a poskytuje až na více než dva roky podporu s rekvalifikacemi těm, které podle mínění úřadů poškodily zvýšené dovozy.

Demokraté se pod tlakem odborů stavějí k volnému obchodu podezřívavě a tvrdí, že Spojené státy následkem TPP přijdou ve zpracovatelském průmyslu o značný počet pracovních míst. Obama a další zastánci obchodu argumentují tím, že nové obchodní dohody posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou a obnoví ztracenou dominanci Ameriky ve světových obchodních jednáních. Spojené státy také vedou přípravná jednání s Evropskou unií obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která má vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.