Korupční kauza ve Vatikánu. Kardinál Becciu měl rozházet miliardy ze státních fondů

Papež František osobně požádal obviněného kardinála, aby rezignoval.

Papež František osobně požádal obviněného kardinála, aby rezignoval. Zdroj: Reuters

Vatikán čelí další ostudné kauze.
2
Fotogalerie

Vatikánem v těchto dnech otřásá rozsáhlý korupční skandál. Skupina zaměstnanců církevního státu v čele s teď už bývalým kardinálem Giovannim Angelem Becciuem měla zpronevěřit stovky milionů liber. Becciu a jeho spolupracovníci použili státní peníze na nákup luxusních nemovitostí v Londýně. Nové podrobnosti o případu zveřejnil britský deník Financial Times

Novináři z Financial Times měli možnost nahlédnout do finančních záznamů a emailové komunikace kardinála Becciua, kterého papež František přinutil na konci minulého týdne k rezignaci. Dokumenty prý odhalují, že dvaasedmdesátiletý církevní hodnostář italského původu v roce 2014 sám investoval 95,75 milionu liber - v přepočtu skoro tři miliardy korun - z vatikánských fondů do pochybného nákupu a vybavení tří přepychových bytů v západním Londýně.  

Nemovitosti se nacházely v rezidenční čtvrti Knightsbridge, na jedné z nejdražších adres ve Spojeném království, kde sídlí přední členové britské aristokracie, diplomaté a prestižní školy. Uniklé záznamy detailně popisují, na co všechno byly peníze použity. Samotné byty přišly na necelých 20 milionů liber. Další vysoké výdaje padly na jejich modernizaci a různé dekorace. Jenom za tapety kardinál utratil 7 000 liber, přes 200 tisíc korun. 

Revitalizaci objektů měla na starosti britská firma Sloane and Cadogan. Ta není podezřelá z žádného přestupku. Vatikánský státní sekretariát ji kontaktoval přes čtyři zástupné společnosti - Charybdis, Princeps, Civitas a Valerina.

O tři roky později, chtěli dva nyní už odvolaní vatikánští úředníci a přímí podřízení kardinála Becciua  - Alberto Perlasca a Fabrizio Tirabassi, najmout jinou firmu, švýcarskou Valeur, aby projekt převzala. Společnost Sloane and Cadogan, ale nabízenou dohodu zavrhla. Zatím není jasné, jakou roli měla Valeur sehrát. Perlasca, Tirabassi i zástupci obou firem se odmítli k aféře vyjádřit.

Finanční skandál v církvi nabírá díky těmto novým zjištěním ještě větší rozměr. Úřady už dříve zahájily vyšetřování jiné podivné investice ve výši 4,7 miliardy korun, za kterou kardinálovi lidé před osmi lety pořídili část budovy v londýnské čtvrti Chelsea. V souvislosti s touto kauzou bylo loni propuštěno několik zaměstnanců vatikánského aparátu. Skončil například šéf správní rady vatikánského úřadu pro kontrolu finančních toků Tommaso di Ruzza či Domenico Giani, hlavní bodyguard papeže Františka. 

Becciu, jenž byl v letech 2011 až 2018 třetím nejmocnějším mužem v katolické církvi svou vinu popírá. „Papež mi řekl, že už mi nevěří, protože dostal zprávu od soudu podle níž jsem se dopustil zpronevěry. Přijal jsem jeho požadavek a odstoupil. Jsem ale nevinný a dokážu to,“ řekl Angelo Becciu, poté co se minulý čtvrtek oficiálně vzdal svých kardinálských pravomocí. Nyní se chystá očistit u soudu.    

Podobně velký skandál Vatikán naposledy zažil před dvěma lety, kdy kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů rezignoval na kardinálský post Američan Theodore McCarrick.