Krejčíř: Moji vrazi časem uspějí

radovan krejčíř

radovan krejčíř Zdroj: CTK

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř připustil, že se ho v Jihoafrické republice někdo snaží zabít, prý ale netuší, kdo. Krejčíř tak poprvé veřejně komentoval úterní bombový útok, při kterém zahynuli dva jeho spolupracovníci. Tento čin označil za terorismus ve stylu teroristické organizace Al-Káidy.

„Ztratil jsem dva ze svých nejbližších přátel, jsem z toho velmi smutný,“ řekl Krejčíř v rozhovoru s portálem Eyewitness News a také v tiskovém prohlášení, které tomuto serveru poskytl. Podle serveru nyní Krejčíř na rozdíl od červnového útoku, kdy jen těsně unikl pokusu o vraždu pomocí dálkově ovládaného zbraňového systému a kdy vtipkoval a přirovnával svůj život k dobrodružstvím Jamese Bonda, hovořil velmi vážně.

„Nyní se nebavíme o útoku na jednoho člověka, ale o teroristickém úderu, neboť použili trhaviny a bylo jim jedno, jestli tam bude dvacet lidí a zda tam budou děti, tady mluvíme o jiné úrovni. Mluvíme o stylu Al-Káidy, o terorismu,“ prohlásil Krejčíř.

Uprchlý Čech řekl, že spolupracuje s policií a že nechce o možných útočnících spekulovat. „Skutečně nevím. Přemýšlel jsem o tom, ale opravdu nevím,“ odpověděl na otázku, zda tuší, kdo ho chce zabít. Dodal, že také neví, zda je nějaká spojitost mezi smrtí jeho přátel a pokusy zabít ho.

"Padoucha ze mě dělají média"

Krejčíř v prohlášení kritizoval média, která o něm podle jeho slov informují jako o padouchovi. Rozhodně také odmítl spekulace, které ho spojují s více než desítkou vražd v JAR.

„Jsem velmi zklamaný, že mě média opakovaně vykreslují jako 'zlého chlapíka'. Zdá se, že si libují v tom, že mě vykreslují jako nějakého ďábelského gangstera. Nejsem nic z toho. Jsem rodinný typ, který se snaží užívat života v této zemi, kterou miluji a kde se snažím každému pomáhat. To je vše,“ prohlásil.

Krejčíř za spekulace a pomluvy týkající se jeho osoby činí odpovědným soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, který se případem českého podnikatele v JAR dlouhodobě zabývá. „Ten člověk jednoduše není důvěryhodným zdrojem,“ uvedl Krejčíř. Prohlásil, že je velmi obtížné porozumět tomu, proč to O'Sullivan dělá, a že proto před jeho informacemi varoval veřejnost i média.

V prohlášení Krejčíř připomněl, že je v JAR od dubna 2007 a že v této africké zemi žije s rodinou. „Jsme, jak jsem opakovaně řekl, šťastní obyvatelé JAR a rovněž (johannesburského) předměstí Bedfordview, předměstí, kde máme tu čest žít a o které velmi pečujeme,“ uvedl s tím, že v zemi chce zůstat.

Do Čech se už Krejčíř vrátit nechce

Do JAR přiletěl Krejčíř s falešným pasem ze Seychel, kde žil po svém útěku z Česka. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

„Moje matka by se velmi ráda do této země odstěhovala… Nechce, abych se vracel domů. Ví, že kdybych se vrátil domů, byl bych zabit z politických důvodů,“ řekl Krejčíř. Připustil, že pokud ho někdo chce zabít, podaří se mu to. „Podívejte se na Kennedyho. Takže pokud mě ti lidé chtějí zabít, budu mrtvý,“ dodal Krejčíř.

České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti. Krejčíř v Jihoafrické republice požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení.

List The Star dnes tvrdí, že jihoafrické úřady zablokovaly možnost prodeje či jiného převodu dvou objektů, které jsou napsané na firmu Krejčířovy ženy Groep Twee Beleggings. Oficiální zdroje to však nepotvrdily, neboť údaje o vyšetřovaných daňových poplatnících jsou chráněné. Podle listu jde o dům v Bedfordview, v němž rodina bydlí, a o jiný dům ve městě Bloemfontein. Dům rodiny prý má hodnotu 13 milionů randů (asi 25,5 milionu korun) a dům v Bloemfontein čtyři miliony randů.

Deník City Press nedávno odhadl hodnotu Krejčířova majetku v Jihoafrické republice na 130 milionů randů. V roce 2011 mu úřady zkonfiskovaly luxusní sportovní automobily Lamborghini a Ferrari.