Krize ohrožuje i ruské výdaje na obranu

Státní svátek. Rusko včera slavilo Den obránců vlasti. Prezident Vladimir Putin jej uctil u hrobu neznámého vojína v Moskvě. Státní svátek má být spojen s  událostmi 23. února roku 1918, kdy oddíly Rudé  armády poprvé u Pskova a Narvy zvítězily nad vojsky císařského Německa. Podle mnohých historiků se však tehdy u Pskova žádná bitva nekonala.

Státní svátek. Rusko včera slavilo Den obránců vlasti. Prezident Vladimir Putin jej uctil u hrobu neznámého vojína v Moskvě. Státní svátek má být spojen s událostmi 23. února roku 1918, kdy oddíly Rudé armády poprvé u Pskova a Narvy zvítězily nad vojsky císařského Německa. Podle mnohých historiků se však tehdy u Pskova žádná bitva nekonala. Zdroj: Reuters,

Ruská armáda patrně bude muset v důsledku hospodářských potíží země začít šetřit. Ministr financí Anton Siluanov ještě nedávno hovořil o tom, že úspory se dotknou všech odvětví, kromě obrany. Šéf státního zbrojního gigantu Rostech Sergej Čemezov však včera uvedl, že obětí škrtů se letos může stát i vojenský rozpočet. „Mohlo by to trochu klesnout, do deseti procent, ale rozhodnutí ještě nepadlo,“ řekl během návštěvy Abú Dhabi.

Prezident Vladimir Putin považuje investice do armády za svoji prioritu, vojsko v současnosti prochází nákladným modernizačním programem. Pro Moskvu nepříznivé ceny ropy a kurz rublu by však reformy mohly zbrzdit. Výdaje na zbrojení přitom mají v Rusku veřejnou podporu. Mnoho obyvatel se totiž domnívá, že země je v době ukrajinské krize v ohrožení. Z aktuálního průzkumu vyplývá, že podíl Rusů, kteří považují cizí vojenskou agresi za reálnou, vzrostl meziročně z 52 na 68 procent. To je rekordní číslo. Jen polovina tázaných se přitom domnívá, že armáda je v dobré kondici.

Čemezov zároveň připustil, že na ruskou obranu mají dopad západní postihy. „Sankce nás přiměly k vlastní produkci. Před nimi jsme objednávali z Ukrajiny, která má mnoho závodů na výrobu zbraní,“ prohlásil Čemezov, který figuruje na sankční listině. Zdůraznil, že země plánuje do roku 2017 veškerý zbrojní dovoz nahradit domácí výrobou.

Představitel Rostechu si zároveň pochvaluje konflikt na Blízkém východě, který přeje zbrojnímu exportu. Sdělil, že společnost Rosoboronexport, která je součástí Rostechu, vyvezla loni zbraně za třináct miliard dolarů. Věří, že výsledek zopakuje i letos, čemuž podle něj nahrává také silný dolar. Moskva aktuálně vyjednává s Íránem o dodávce moderního protiraketového systému, což vzbuzuje obavy na Západě a v Izraeli. Za aktuální velké klienty Čemezov označil také Indii, Čínu a jihoamerické země.