Kvantitativní uvolňování startuje: ECB nakoupí možná dvakrát více, než se čeká

Evropská centrální banka své rozhodnutí oznámí ve čtvrtek.

Evropská centrální banka své rozhodnutí oznámí ve čtvrtek. Zdroj: JIP via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dlouho očekávané kvantitativní uvolňování Evropské centrální banky (ECB) má zřejmě zelenou. S odvoláním na zdroje blízké ECB agentury uvedly, že banka hodlá až do konce roku 2016 každý měsíc nakupovat aktiva za 50 miliard eur. Celkem by tak v rámci programu na povzbuzení inflace a potažmo ekonomiky eurozóny utratila kolem 1,1 bilionu eur, tedy přibližně dvojnásobek sumy, se kterou v předvečer rozhodnutí finanční trhy v průměru počítaly.

Tyto nákupy by měly trvat nejméně po dobu jednoho roku. Konečné rozhodnutí o podobě zásahu ECB však padne až ve čtvrtek odpoledne a parametry chystaného zásahu bankéři odmítli komentovat.

První tržní reakce v podobě růstu výnosů německých dluhopisů a posílení eura nicméně podle odborníků naznačují, že investoři v případě ECB doufali v ještě větší razanci. „Šeptanda před jednáním banky počítala asi s tímto objemem v rámci jednoho a nikoli dvou let,“ míní Petr Hlinomaz z BHS.

Experti nevylučují, že únik informací může být součástí záměrů ECB. „Banka může zkoušet reakci trhu, a případně přistoupit k radikálnějším krokům na oslabení eura,“ soudí Helena Horská z Raiffeisenbank. Uvažovaný objem operace však odpovídá dříve publikovanému záměru ECB, navýšit rozvahu banky přibližně o bilion eur.

O podrobnostech, tedy druhu nakupovaných aktiv, ani jejich struktuře nejsou zatím známy bližší informace, podle zdrojů agentur je rovněž možné, že konečná podoba návrhu se oproti první variantě podstatně změní. „Neméně důležité budou ale další parametry kvantitativního uvolňování, jako je metoda a struktura nákupů, maximální maturity dluhopisů, či jejich kvalita,“ upozorňuje Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Pokud by ECB zvolila radikálnější scénář, může podle odborníků sáhnout například ke společné akci více bank. „ECB by měla šokovat trh. Třeba koordinovanou akcí s centrálních bank proti euru,“ dodává Horská. V takovém případě by podle ní společná měna mohla reagovat skutečně silným propadem.

Očekávání, že ECB podpoří ekonomiku eurozóny nákupy dluhopisů, již delší dobu tlačí dolů euro, které se v pátek vůči dolaru propadlo na nové jedenáctileté minimum pod 1,15 USD. Evropské akcie naopak díky vyhlídkám na uvolňování měnové politiku posilují a tento týden se vyšplhaly až na sedmileté maximum.

ECB už loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Draghi v prosinci prohlásil, že banka začátkem letošního roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby učiní další kroky.