Kvóty na přijímání uprchlíků vzbudily v Maďarsku „silný odpor“

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Maďarská vláda vyjádřila "silný odpor" k plánu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků jednotlivým členským zemím. Stanovení kvót kritizují rovněž pobaltské státy, Británie, Polsko, Slovensko a Česká republika.

Šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána János Lázár řekl, že „mimo jakoukoli diskuzi“ je pro Maďarsko přijetí běženců, jejichž počet předepsala Evropská unie. Budapešť se prý bude v Bruselu snažit přijetí systému kvót zabránit všemi prostředky.

Maďarsko v posledních měsících zaznamenalo obrovský nárůst počtu žadatelů o azyl, kteří do země proudí hlavně přes jižní hranici se Srbskem. Většinu z nich tvoří obyvatelé Kosova, kteří se již nedokážou vyrovnat s tamní špatnou hospodářskou situací.

Čtěte o reakci Británie:

Využívají přitom toho, že mnozí mají stále srbské doklady a že Srbsko má s Evropskou unií bezvízový styk. Převážná část Kosovanů však následně odchází z Maďarska do Německa a jiných zemí západní Evropy.

Při zachování současného tempa podle Lázára dosáhne počet podaných žádostí o azyl v Maďarsku na konci tohoto roku 100 tisíc. V roce 2013 požádalo v zemi o útočiště 18 900 lidí.

Stejně jako Maďarsko odmítá návrh na zavedení kvót i Polsko. „Velmi mě udivuje, že šéfové vlád jasně rozhodli, že přijímání migrantů bude zcela dobrovolné, a Evropská komise nám chce přesto nyní vnutit kvóty. Nyní s tím v žádném případě nesouhlasíme,“ řekl v rozhovoru s televizní stanicí TVN24 ministr pro evropské záležitosti Rafal Trzaskowski.

Evropská komise oznámila ve středu plán na přijetí 20 tisíc uprchlíků. Kvóty navrhla s ohledem na lidnatost jednotlivých unijních zemí, jejich ekonomiku, nezaměstnanost a další ukazatele.