Kyjev a Moskva se na plynu nedohodly

Vřelé přivítání. Viktor
Janukovyč (vlevo) před
schůzkou s Dmitrijem
Medveděvem věřil
v kompromis

Vřelé přivítání. Viktor Janukovyč (vlevo) před schůzkou s Dmitrijem Medveděvem věřil v kompromis

Rozhovory mezi ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a jeho ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem nepřinesly výrazný průlom v citlivé plynové problematice. Medveděv podotkl, že jde o nejednoduchou záležitost, která vyžaduje další diskuzi. Janukovyč přitom před schůzkou novinářům řekl, že věří v dosažení kompromisu.

Setkání státníků se uskutečnilo za napjaté situace, kdy Kyjev stále více dává najevo nespokojenost se současnými podmínkami dodávek suroviny z Ruska. „Nechceme slevy a laskavosti. Chceme jen jediné – spravedlnost v našich vztazích. Zhoršováním situace Ukrajině ji zhoršujete sami sobě,“ prohlásil den před Janukovyčovou cestou premiér Mykola Azarov. Navíc uvedl, že vznik celní unie tří postsovětských zemí, kam by Rusko příslibem ekonomických výhod rádo vlákalo i Ukrajinu, vztahy mezi Kyjevem a Moskvou zhoršil.

Rusko se před několika dny na první pohled překvapivě zařadilo mezi země, které volají po nestranném procesu s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou, stíhanou právě kvůli plynové smlouvě s Gazpromem. Obžaloba tvrdí, že dohoda o desetiletých dodávkách, podepsaná během plynové krize v lednu 2009, je pro Ukrajinu nevýhodná.

Moskva ve svém stanovisku zdůraznila, že smlouva je právně zcela v pořádku. Ukrajina, která se marně snaží o její revizi politickými prostředky, totiž zvažuje, že by ji zrušila soudní cestou. A zarov to prohlásil minulý týden během líčení s Tymošenkovu.

Aktivita Kyjeva je přímo úměrná stoupajícím cenám plynu. V prvním čtvrtletí letošního roku Ukrajina platila 263 dolarů za tisíc krychlových metrů. Podle tvrzení Azarova by mohla v posledním čtvrtletí za stejné množství vydat 388 dolarů. Premiér přitom míní, že přiměřená cena by byla 200 dolarů.

Janukovyč odpověděl Klausovi

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ujistil v dopise českého prezidenta Václava Klause, že se nebude vměšovat do činnosti ukrajinských soudů. Trvá na tom, že nynější soudní procesy s někdejšími vládními představiteli nejsou politicky motivované. „Věřím tomu, že politické a další vměšování do aktivit soudů je neakceptovatelné,“ píše mimo jiné Janukovyč.