Latinská Amerika truchlí po smrti Cháveze

Smutek po Chávezovi

Smutek po Chávezovi Zdroj: ctk

Zatím především uznalé reakce světového společenství si vysloužil venezuelský prezident Hugo Chávez, který v úterý podlehl rakovině. Lítost je patrná zejména ze slov představitelů latinskoamerických zemí, ale přinejmenším Chávezovo odhodlání bojovat za své přesvědčení oceňují i další státy.

Třídenní státní smutek byl podle agentury DPA vyhlášen na Kubě, která byla Chávezovým velkým vzorem a kde se opakovaně léčil. Tamní vláda v prohlášení uvedla, že kubánský lid zprávu o jeho smrti přijal s „hlubokým a mučivým zármutkem“. Kubánci na Cháveze prý pohlížejí jako na jednoho ze svých „největších synů“.

Evo Morales, bolivijský prezident a jeden z Chávezových nejbližších spojenců, v televizi se slzami v očích prohlásil, že venezuelská hlava státu je „živější než kdy dříve“. “Chávez bude nadále inspirací pro všechny lidi, kteří bojují za své osvobození. Chávez bude vždy přítomen ve všech částech světa a všech sociálních třídách. Hugo Chávez zůstane navždy s námi,“ řekl Morales, který chce co nejdříve odletět do Venezuely.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, která byla též blízkou přítelkyní Cháveze, vyhlásila třídenní státní smutek, pozastavila veškeré své aktivity a vydala se do Caracasu. Její viceprezident Amado Boudou své emoce na Twitteru vyjádřil takto: „V celé Americe je velká bolest. Jeden z nejlepších nás opustil.“

„Tato smrt by měla naplnit všechny obyvatele Jižní a Střední Ameriky smutkem. Hugo Chávez byl bezpochyby vůdcem oddaným své zemi a rozvoji latinskoamerického lidu,“ řekla brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která zrušila svou návštěvu Argentiny. Dodala, že sice její vláda v řadě případů s Chávezem nesouhlasila úplně, ale vždy jej prý považovala za přítele Brazílie a brazilského lidu. Tamní parlament venezuelskou hlavu státu uctil minutou ticha.

Cháveze ocenili také představitelé Kolumbie, Ekvádoru, Chile, Salvadoru nebo Nikaraguy.

Reagovali i někteří zástupci evropských zemí. Francouzský prezident François Hollande řekl, že zatímco temperament a postoje Cháveze nesdíleli všichni, vyjadřoval nepopiratelné přání bojovat za spravedlnost a rozvoj. Britský ministr zahraničí William Hague, který je prý „zarmoucen“, vyjádřil přesvědčení, že venezuelský prezident zanechal nejen ve své zemi trvalý otisk. Rodině Cháveze a venezuelskému lidu vyjádřil soustrast.

Za Rusko se zatím vyslovil velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, který úmrtí označil za tragédii a Cháveze za skvělého politika pro svou zemi, Latinskou Ameriku a svět.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun projevil hlubokou soustrast rodinám, lidem i vládě Venezuely. Ocenil také Chávezův přínos rozvoji latinskoamerické země, která patří k největším vývozcům ropy. Právě příjmů z jejího prodeje Chávez využíval k financování štědrých sociálních programů pro chudé.

Ratingové agentury uvedly, že smrt venezuelského prezidenta nebude mít bezprostřední dopad na jejich hodnocení této latinskoamerické země. Do budoucna prý bude záležet na tom, zda se naplní obavy z možných komplikací způsobených změnou hlavy státu.

Chávez bude pohřben v pátek, země má sedmidenní smutek

Zesnulý Chávez bude pohřben v pátek. V zemi byl vyhlášen sedmidenní státní smutek. Oznámil to ministr zahraničí Elías Jaua, podle něhož je současná situace ve Venezuele „zcela normální“. Vláda nechala po Chávezově smrti v zemi rozmístit vojáky a policisty, aby „zajistili klid“.

Tělo osmapadesátiletého socialisty bude dnes převezeno z vojenské nemocnice v Caracasu do tamní vojenské akademie, uvedl také Jaua, kterého citovala agentura Reuters. V pátek se pak za přítomnosti veřejnosti uskuteční poslední rozloučení s Chávezem. Mají se ho zúčastnit hosté z celé Latinské Ameriky.