Lék na krizi: Rodinná firma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dvě třetiny rodinných firem po celém světě zaznamenaly v uplynulém roce i přes globální krizi růst tržeb a 81 procent očekává růst i v následujících pěti letech. Ukázal to celosvětový průzkum PwC mezi dvěma tisíci vedoucích představitelů rodinných firem z více než 30 zemí světa.

Růst tržeb ohlásilo za loňský rok 65 procent rodinných firem. V předchozím průzkumu, který proběhl v roce 2010, jich byla méně než polovina. Výrazný růst tržeb v letošním šetření zaznamenaly zejména rodinné firmy z východní Evropy, Jižní Ameriky a Blízkého východu. Pokles tržeb zaznamenala jen pětina firem, předloni to byla třetina.

„Řadu úspěšných rodinných firem máme i v Česku. Navzdory své krátké novodobé historii zhruba 20 let se naučily přistupovat k podnikání zodpovědně a s dlouhodobou perspektivou. Těží ze své flexibility a schopnosti rychle reagovat na nenadálé tržní příležitosti i rizika,” říká partner ve společnosti PwC ČR David Borkovec.

Ani rodinné firmy to i přes uvedené výhody nemají snadné. Potřebují především získat a udržet si schopné zkušené zaměstnance. A právě nedostatek talentů považují za jednu ze dvou největších hrozeb pro své podnikání. Podíl firem, které zmínily právě nedostatek talentů, vzrostl na 43 procent z 38 procent v roce 2010. A téměř polovina respondentů tvrdí, že bude velmi těžké si klíčové zaměstnance udržet.

Zásadním tématem pro rodinných firem zůstává i otázka nástupnictví. Ta je provázána s možností rodinných konfliktů, politik a potřebou získat a motivovat zaměstnance, kteří nejsou členy rodiny.

Výzkum například odhalil, že pouze v polovině rodinných firem mají vlastníci uzavřenou dohodu mezi akcionáři a pětina nemá žádnou proceduru, jak řešit případné konflikty mezi majiteli. Téměř polovina (47 procent) vlastníků se obává, že příští generace nebude dostatečně připravená převzít firmu.