Letošek může být podle agentury OSN nejteplejším rokem v záznamech

Růst teplot postihuje hlavně arktické oblasti

Růst teplot postihuje hlavně arktické oblasti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Červen byl čtrnáctým měsícem v řadě, kdy se celosvětová teplota vyšplhala na nový rekord. Ve srovnání s předprůmyslovou dobou se oteplilo o 1,3 stupně, oznámila Světová meteorologická organizace (WMO). Letošní rok by tak mohl být nejteplejším v historii.

Rekordní hodnoty v červnu dosáhla také koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře, uvedla meteorologická agentur OSN. Vyzvala ke zrychlenému zavádění opatření, ke kterým se svět zavázal během loňské klimatické konference v Paříži.

Ve srovnání s koncem 19. století se v prvních šesti měsících letošního roku oteplilo o 1,3 stupně, vyplývá z údajů NASA. „Oteplení bylo obzvláště patrné v Arktidě, kde vyústilo ve velmi brzký začátek pravidelného tání ledu,“ uvedla WMO.

„To, co jsme zaznamenali během prvních šesti měsíců roku 2016, je skutečně velmi znepokojivé. Předpokládali jsme, že takové oteplení by trvalo řadu let. Nemáme tolik času, kolik jsme si mysleli,“ řekl David Carlson, ředitel klimatického výzkumu WMO. Výrazně více se otepluje severní polokoule, především Aljaška, Kanada a Rusko.

Meteorologové zároveň oznámili, že jev El Niño, který výrazně ovlivňoval počasí během zimy a vyvolal vlny sucha, bouřlivé počasí a povodně, „již vymizel“.

WMO připouští, že mimořádně vysoké teploty částečně způsoboval právě El Niño, který se přestal projevovat v květnu. „Klimatické změny ale nezmizí. To znamená, že budeme čelit dalším vlnám vedra, extrémnějším dešťům a tropickým cyklónám s potenciálně větším dopadem,“ prohlásil generální tajemník WMO Petteri Taalas.