Levicový Bersani musí hledat spojence

Beppe Grillo se nechal hned po oznámení výsledků slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami

Beppe Grillo se nechal hned po oznámení výsledků slyšet, že se nechystá uzavírat žádné dohody s ostatními stranami Zdroj: reuters

Itálie je neovladatelná, konstatovaly titulky novin na Apeninském poloostrově. Po sečtení hlasů se naplnil černý scénář voleb, levicový blok nemá ani s pomocí centristy Maria Montiho v Senátu dostatek křesel. Vzhledem k rovnosti obou komor parlamentu je lídr levice Pier Luigi Bersani k sestavení dlouhodobě udržitelné vlády nucen získat podporu expremiéra Silvia Berlusconiho či komika Beppeho Grilla. Nebo se musí připravit na nové klání.

Berlusconi už naznačil, že jeho středopravá aliance je ochotná vytvořit s Bersanim velkou koalici. „Itálie musí mít vládu. Každý musí být připravený přinést oběti,“ podotkl mediální magnát. Vzhledem k tomu, že další volby by byly nepříjemné jak pro obraz země v eurozóně a na trzích, tak i pro hlavní strany, není tato varianta úplně nereálná.

Otázkou ale je, jestli bude levicový lídr ochotný splnit Berlusconiho podmínku, že ve vládě nesmí být Monti. Dosluhující premiér, který v hlasování poměrně propadl, byl totiž dopředu vnímán jako jasný partner Bersaniho.

Velkým vítězem voleb je naopak populistické Pětihvězdičkové hnutí Beppeho Grilla. V poslanecké sněmovně dokonce vyhrálo s 25,6 procenta hlasů. Bersaniho Demokratická strana měla 25,4 procenta, Berlusconiho Lid svobody 21,6. O další zisky hlavních bloků se ale postarali jejich spojenci. Komik šel do voleb sám, proto celkově skončil třetí.

Grillo v kampani ostře vystupoval proti zavedeným stranám, jeho spolupráce s kýmkoli je tedy málo pravděpodobná. Je skeptický i k partnerství levice a pravice. „Budou schopní do toho jít na sedm osm měsíců, aby přivodili katastrofu,“ poznamenal. Z kuloárů Demokratické strany zatím zaznívá, že by raději viděli jako spojence Grilla než Berlusconiho.
Za podivný výsledek částečně může složitý a často kritizovaný volební systém. Díky němu v dolní komoře vítěz automaticky bere 340 mandátů, pokud není jeho skutečný zisk vyšší. Prémie připadá i nejsilnější straně v senátu, jenže v každém regionu zvlášť. Proto zde Bersanimu těsné procentuální vítězství k dostatečnému počtu křesel nestačilo.

PROFIL: Pier Luigi Bersani - příliš čestný na volební výhru