Libye a protiraketová obrana - hlavní třecí plochy jednání NATO - Rusko

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen Zdroj: reuters

Jednání Rady NATO-Rusko o možnostech další spolupráce, které se koná v jihoruském letovisku Soči, naráží na řadu překážek a rozdílných stanovisek. Nejobtížnějšími se jeví připravovaná protiraketová obrana aliance a také bombardování Libye letouny NATO. Po prvním kole rozhovorů to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov podle očekávání kritizoval akci aliance v Libyi, kde NATO s odvoláním na rezoluci Rady bezpečnosti OSN podniká letecké operace na ochranu civilistů před libyjskou armádou.

„Od doby, kdy NATO začalo uplatňovat rezoluci OSN, debatujeme o tom, jak přísně musí být mezinárodní právo respektováno,“ řekl Lavrov. „V NATO ale mají rozdílný názor, podle nějž rezoluce 1973 dovoluje komukoli, aby dělal cokoli,“ dodal šéf ruské diplomacie, který kritizoval hlavně francouzské dodávky zbraní rebelům. Ty jsou podle něj porušením embarga OSN.

Rasmussen na to řekl, že „dodávky zbraní nebyly součástí operace NATO“ a jejich cílem byla „ochrana civilistů a zajištění jejich možnosti chránit sami sebe“.

Jednání Rusko-NATO se dnes zúčastnil také jihoafrický prezident Jacob Zuma, který účastníky informoval o úsilí, jež vyvíjí Africká unie, aby přispěla k mírovému urovnání v Libyi. Africká unie v pátek oznámila, že k jednání o příměří v Libyi by se brzy v Addis Abebě, kde unie sídlí, měli sejít zástupci obou libyjských znesvářených stran.

„Jediným přijatelným řešením je uspokojit legitimní aspirace libyjské lidu a usilovat o přechodné období k plně funkční demokracii,“ dodal Rasmussen.

Rozdílně představy o spolupráci na protiraketové obraně

Hlavní jednání vyslanců 28 členských zemí aliance a Ruska mezitím pokračují. Pokud jde o protiraketový štít v Evropě, nabídlo NATO Rusku spolupráci při vytváření takového systému. Konkrétní pokrok však není patrný. Moskva požaduje společně řízený systém, což Západ odmítá s tím, že každý z partnerů bude řídit vlastní část systému.

„Dialog nepostupuje tak snadno, jak jsme očekávali po lisabonském summitu,“ řekl Lavrov podle agentury AP v reakci na listopadovou schůzku šéfů Ruska a NATO, kde se bývalí rivalové dohodli usilovat o partnerství.

Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen připustil rozpory, avšak trval na tom, že „duch Lisabonu žije a nadále je nám vodítkem. Spolupráce je nejlepší volba, partnerství je jedinou cestou vpřed.“

NATO a Rusko podle Rasmussena mají možnost spolupracovat v Afghánistánu nebo proti námořnímu pirátství a vytvořit tak solidní strategické partnerství, které pak bude možné rozšiřovat o další oblasti.