Lidovci a TOP 09 stojí za Junckerem, socialisté za Schulzem

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Historicky první debaty kandidátů na post předsedy Evropské komise odstartovaly v pondělí v nizozemském Maastrichtu. Podle nových pravidel Lisabonské smlouvy mají lídři jednotlivých frakcí ve volbách do Evropského parlamentu velkou šanci stát se šéfy evropské exekutivy. A největší mají nejvyšší šéf lidovců a bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker a lídr socialistů a šéf Evropského parlamentu Martin Schulz.

Juncker v Maastrichtu prohlásil, že si přeje „Evropu, která nesní, ale která koná“. Schulz zase sliboval voličům v případě svého zvolení „návrat spravedlnosti a férovosti“. Druhá debata se konala v úterý v Evropském parlamentu a protivníci se ještě potkají ve Florencii či v německé televizi.

O osudu příštího šéfa komise ale nerozhodují jen voliči a následně hlavy států. Důležité je i to, jak se národní strany v novém Evropském parlamentu poskládají do frakcí. Podle průběžných analýz PollWatch zpracovávaných London School of Economics má zatím větší šanci na úspěch Juncker.

„Navzdory stále menšímu rozdílu zůstává EPP (lidovci) před S&D (socialisté), a to poměrem 217 křesel ku 208,“ uvádí výzkumníci v květnové prognóze. Schulze budou z českých europoslanců určitě volit delegáti vládní ČSSD. „Martina Schulze považuji za výborného kandidáta na post předsedy komise.

Stávající a možné budoucí složení EP
EP, infografikaEP, infografika | E15

Také moji přátelé v Německu ho považují za nejdůvěryhodnějšího politika německé SPD. Setkal jsem se s ním zatím dvakrát, i osobně na mne udělal velmi dobrý dojem,“ řekl deníku E15 lídr eurokandidátky ČSSD Jan Keller. Pro Junckera budou naopak hlasovat europoslanci TOP 09 a lidovci.

Nyní nejpopulárnější strana ANO paradoxně nejspíše nebude hlasovat pro nikoho z favoritů. Strana Andreje Babiše chce totiž vstoupit k evropským liberálům a ti nominovali bývalého belgického premiéra Guye Verhofstadta. Stejně tak lídr ODS Jan Zahradil z frakce evropských konzervativců tvrdí, že nebude hlasovat ani pro jednoho. A čeští komunisté podporují lídra radikální levice, Řeka Alexise Tsiprase. Frakce konzervativců a euroskeptiků vlastní kandidáty neurčily.

Je také možné, že poprvé dojde na vyjednávání vítěze s menšími uskupeními. Zatímco dříve se o předsedovi komise radily hlavy států a europoslanci obou velkých frakcí pak jen zvedli ruku, nyní je možné, že se spojenectví lidovců a socialistů rozpadne. A partnery vítěze se stanou liberálové, konzervativci či radikální levice.

Názory odjinud: Test důvěry v Evropu se blíží