Lucemburský expremiér Juncker chce nahradit Barrosa

Jean Claude Juncker

Jean Claude Juncker Zdroj: ctk

O novém předsedovi Evropské komise po odcházejícím Josém Barrosovi možná nerozhodnou až květnové volby do Evropského parlamentu, ale už sjezd Evropské lidové strany v Dublinu 6. března. Podle Lisabonské smlouvy se totiž nový šéf evropské exekutivy musí vybrat „s přihlédnutím k volbám do Evropského parlamentu“.

Proto lucemburský expremiér a bývalý šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker tak stojí o to, aby lidoveckou kandidátku vedl. A má podporu i v Česku mezi tuzemskými členy lidovecké frakce TOP 09 a KDU-ČSL.

Známá tvář

„Juncker je zkušený politik, jeví se jako kandidát, který má zatím naši největší podporu. Osobně si ho umím představit jako dobrého předsedu Evropské komise,“ říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Lídrovi lidovecké eurokandidátky Pavlu Svobodovi se Juncker také zamlouvá: „Juncker má nespornou výhodu, že je díky dlouholeté politické zkušenosti známý. Je symbolem úspěšného evropského modelu sociálnětržního hospodářství. Proto – i vzhledem k dosud nevyřešené hospodářské krizi – má tento bývalý dlouholetý předseda euroskupiny podporu.“

Merkelová pro Junckera

Dosud se o postu šéfa komise jednalo vždy souběžně s funkcemi předsedy Evropské rady a nejvyšším představitelem evropské zahraniční politiky. Tentokrát je to jiné. Aby se posílil demokratický výběr, jedničkami kandidátek mají být i nominanti na předsedu exekutivy.

V socialistické frakci bojuje o pozici lídra šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt vede liberály, francouzský bojovník proti globalizaci José Bové a německá europoslankyně Ska Kellerová stojí v čele Zelených.

Nejvíce pozornosti ale poutá souboj u lidovců, protože ti mají největší šanci stát se opět nejsilnější frakcí a nominovat šéfa komise. Předseda evropských lidovců Joseph Daul už vyhlásil kandidáty: „Jde o finského premiéra Jyrkiho Katainena, bývalého lotyšského premiéra Valdise Dombrovskise, nynějšího komisaře pro vnitřní trh Michela Barniera a lucemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera.“ Nyní tak probíhá před sjezdem v Dublinu tvrdý boj.

Juncker byl dlouho odepisován pro své špatné vztahy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ale to prý už není pravda. „Také Merkelová chce, aby byl Juncker hlavním kandidátem pro eurovolby a podporuje jeho kandidaturu,“ citoval německý Welt informovaný zdroj z Berlína.

Dombrovskis ne, Tusk možná

Jediný kandidát z postkomunistického Východu Dombrovskis, který úspěšně provedl Lotyše ekonomickou krizí, je tak asi proti Junckerovi bez šance. „Expremiér Lotyšska je stejně kvalitní kandidát, nicméně naše podpora je v tomto případě menší,“ říká Ženíšek.

Jak nakonec bitva o Barrosova nástupce dopadne, není vůbec jisté. O předsedovi komise nakonec rozhodují špičky států v Evropské radě a Merkelová i jiní státníci ani jednou neřekli, že vítěz eurovoleb má předsednický post jistý. Mezi evropskými lidovci totiž často zaznívají i dvě další jména – irský premiér Enda Kenny a polský předseda vlády Donald Tusk.