Fillon prohrál předem vyhrané volby, říká politolog Rupnik

Jacques Rupnik

Jacques Rupnik Zdroj: ctk

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
7
Fotogalerie

Francouzské volby měly být jasnou výhrou Republikánů. Tradiční strany upadají i ve Francii. V rozhovoru pro E15.cz hodnotí aktuální vývoj francouzský politolog a pražský rodák Jacques Rupnik.

Jak Francouzi hodnotí první kolo prezidentských voleb?

Jsou tady dva momenty. Jeden je překvapení. Tedy že kandidáti dvou hlavních stran nepostoupili do druhého kola. Druhý motiv je úleva, že Marine Le Pen z Národní fronty není vítězkou prvního kola.

Do druhého kola nepostoupili kandidáti tradičních stran. Co to znamená pro francouzskou politiku?

Nejde jen o druhé kolo prezidentských voleb. Tyto volby mají vlastně čtyři kola. Vzápětí se konají volby do Sněmovny, které jsou velmi důležité. Bez podpory Poslanecké sněmovny nemůže prezident vládnout.

Je vůbec možné vládnout bez vlastní strany v parlamentu?

Prezident musí nabídnout program, který takovou podporu získá. Pravděpodobný vítěz druhého kola Emmanuel Macron  spoléhá na to, že voliči budou logičtí, a že v parlamentních volbách podpoří kandidáty jeho hnutí En Marche.

Dvě velké strany, které byly poraženy, se rychle vzpamatují a půjdou do parlamentních voleb jako zkušené volební mašiny. Macron není zkušeným politikem, teprve před rokem své hnutí založil. V případě úspěchu tradičních stran to bude pro prezidenta náročná situace. Nemohl by spoléhat na své poslance, ale musel by přetáhnout poslance pravého a levého středu.

Je i ve Francii patrný jev poklesu obliby tradičních stran? Nebo je důvodem prohry klasických stran zklamání z Francoise Fillona?

Francois Fillon prohrál předem vyhrané volby. Říkalo se, že jakýkoli vítěz republikánských primárek volby vyhraje. Skandál kolem financování Fillonovy manželky ale ochromil jeho kampaň. V tomto případě lze úpadek pravicových stran relativizovat.

Samozřejmě je to ale širší jev. Bylo to vidět i v Rakousku, kde proti sobě v druhém kole prezidentských voleb stáli kandidáti zelených a krajní pravice. Stranický systém už nefunguje jako dřív, ideologická dělítka jsou ochromena. Tradiční volič už neexistuje. V minulosti byli voliči loajální ke svým stranám jako k fotbalovým klubům. Dnes jsou více nepředvídatelní.

Euro dnes posílilo, finanční trhy očekávají vítězství Macrona. Je jeho vítězství opravdu tak jisté?

V politice není jisté nic. Do poslední chvíle nám říkali, že brexit nenastane, protože politický establishment a londýnská City jsou proti. Bylo řečeno, že Trump nevyhraje, protože se znemožnil v prezidentských debatách, a protože má Clintonová náskok v průzkumech veřejného mínění.

Finanční trhy neovládají politický trh, pouze vytvářejí kontext. Svým způsobem je populismus reakcí na politické mantinely, které určují finanční trhy.