Maďarská opozice se sjednocuje

Maďarsko, demonstrace

Maďarsko, demonstrace Zdroj: CTK

Plány maďarského premiéra Viktora Orbána na bezstarostné volby v roce 2014 dostávají trhliny. Dosud roztříštěná opozice se tento týden shodla na základních principech společného postupu proti vládnoucí straně Fidesz. Součástí dohody je i snaha o zrušení „orbánovské“ ústavy, která nabyla účinnosti před rokem. Ústavní soud se v pátek navíc vyslovil proti povinné registraci voličů před hlasováním, odmítl i omezení možností agitace.

Opozičního jednání, jež bude pokračovat ve středu, se účastní zástupci několika stran včetně socialistů, hnutí Spolu 2014 někdejšího předsedy vlády Gordona Bajnaie a Demokratické koalice dalšího expremiéra Ference Gyurcsánye. Strany za svoji povolební prioritu označily obnovení vlády zákona. „Země potřebuje novou ústavu, protože ta současná nemá žádnou legitimitu,“ řekl poslanec Maďarské socialistické strany Gergely Bárándy.

Podle lídra strany Attily Mesterházyho bude do konce roku jasné, že Fidesz příští volby prohraje. Uvedl, že levicové strany se do té doby dokážou sjednotit nejen na stejných principech, ale i na společných kandidátech a vyberou také uchazeče o premiérský post.

„Nejdříve odsouhlasíme volební program, pak tým a nakonec kapitána,“ citovala ho maďarská média s tím, že je také třeba se domluvit na postupu řešení hospodářských problémů země. „Jsme připraveni na kompromisy, ale socialisté se nevzdají svého levicového charakteru,“ dodal.

Pokud chtějí odpůrci vlády uspět, čeká je hlavně mnoho přesvědčování, podle průzkumů totiž stále jasně vede Fidesz. Z předvánočního šetření agentury Tárki vyplývá, že si dokonce polepšil a hlasovalo by pro něj 39 procent rozhodnutých voličů. Socialisté si naopak pohoršili, mají podporu 24 procent lidí. Spadl i Bajnai, lístek Společně 2014 by vhodila do urny desetina voličů.

Zásadním vzkazem pro opozici je však zjištění, že polovina Maďarů zůstává nerozhodnuta. Právě tuto skupinu by přitom vládou prosazovaná povinná registrace jistě ovlivnila nejvíce. Verdikt ústavního soudu ale zatlačil Orbánovu partaj do defenzivy. Slíbila, že svůj záměr už do voleb protlačovat nebude.

„Kampaň bude ostřejší, než chtěli, a nový volební systém pomůže straně Fidesz méně, než čekali,“ zhodnotil podle Reuters rozhodnutí soudu analytik z think tanku Political Capital Institute Peter Kreko.

Stovka stran

Podle úřadů v Maďarsku v současnosti funguje téměř stovka politických subjektů. Padesátka jich přitom byla od voleb v roce 2010, kdy drtivě zvítězil Fidesz, rozpuštěna, ale dvacet partají vzniklo. Nová uskupení jsou většinou levicově zaměřená, je mezi nimi i Strana těch, co žijí v bídě. Polovina registrovaných stran působí v Budapešti, další desítka v jejím okolí.

Maďarská opozice má novou naději. Jmenuje se Gordon Bajnai