Maďarský únik radioaktivního jódu prošetří komise

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Zdrojem zvýšené úrovně radioaktivního jódu, kterou ve svém ovzduší neměřilo sedm evropských zemí včetně Česka, byl podle oznámení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) institut izotopů v Csillebérku nedaleko Budapešti. Incident nyní vyšetří komise ustavená Maďarským úřadem pro atomovou energii.

„V nukleárním oboru musí být stanoveny závěry po každou mimořádnou událost,“ řekl šéf maďarského úřadu pro atomovou energii József Rónaky. Členy komise budou mimo jiné zástupci úřadu pro atomovou energii a vedení institutu izotopů.

MAAE uvedla, že naměřené hodnoty jsou extrémně nízké a že neznamenají pro populaci žádné nebezpečí. Šéf institutu József Környei již dříve řekl, že událost nepovažuje za mimořádnou. „Určité množství se vypouští stále. V tomto případě to bylo více, než se čekalo,“ uvedl.

Množství vypouštěného radioaktivního jódu institut navýšil v první polovině letošního roku. Uvolňované množství bylo ale podle Környeiho stále pod povolenými limity.

Izotop jódu 131 je využíván pro lékařské účely, zejména k léčbě onemocnění štítné žlázy. V Evropské unii se izotop kromě Maďarska vyrábí ještě v Polsku, Nizozemsku, Belgii a Francii.