Makedonie vyhlásila výjimečný stav, kvůli běžencům zavřela hranice

Makedonský policista brání imigrantům na hranicích s Řeckem v další cestě

Makedonský policista brání imigrantům na hranicích s Řeckem v další cestě Zdroj: ctk/ap

Policejní posily makedonské policie míří k hraničím s Řeckem
Makedonie zavírá hranice s Řeckem
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
Běženci na makedonsko-řecké hranici
14
Fotogalerie
Makedonie kvůli nebývalému přílivu imigrantů, kteří přes její území míří do Evropské unie, vyhlásila v pohraničí na severu a na jihu země mimořádný stav. Připravuje i nasazení armády. Makedonie rovněž uzavřela část hranic s Řeckem, aby uprchlíkům znemožnila vstup do země.

„Předpokládáme, že nasazení armády bude mít dvojí efekt - zvýší bezpečnost našich obyvatel a umožní nám pečlivěji přistupovat k lidem, kteří chtějí požádat o azyl,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski.

OBRAZEM: Cesta běženců přes Makedonii

Podle zpráv místních médií makedonská policie zablokovala klíčovou dopravní tepnu mezi Makedonií a Řeckem, čímž znemožnila tisícům uprchlíků překročit hranice do Makedonie. Cílem opatření je očividně snížit nápor běženců, kteří se snaží dostat do jihomakedonského města Gevgelija a odtud vlakem pokračovat na sever k srbským hranicím. Gevgelija leží na hlavním tahu z řecké Soluně.

Více než tisíc běženců z Blízkého východu, Afriky a Asie tak nyní uvázlo v prašné „zemi nikoho“ na hranicích mezi Řeckem a Makedonii, kde jim v dalším postupu brání makedonští policisté, uvedl zpravodaj agentury Reuters.

Makedonie ve středu požádala sousední země o zapůjčení železničních vagonů, které by jí pomohly zvládnout krizi v Gevgelii a převézt migranty na sever země. Zástupci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale tvrdí, že Skopje mělo udělat mnohem více, například v Gevgelii vybudovat ubytování pro běžence.

Takzvanou balkánskou cestou z Řecka přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko dál do západní Evropy v posledních dnech proudí asi dva tisíce imigrantů denně, což je oproti minulému týdnu zhruba dvojnásobek. Podle charitativních organizací se běženci se dali do pohybu pravděpodobně hlavně proto, aby stihli překročit maďarské hranice dříve, než na nich koncem srpna bude dostavěn plot.

V Makedonii panují obavy, že proud uprchlíků ještě zesílí, až do řecké Soluně, vzdálené od Gevgelije asi 80 kilometrů, doplují lodě s uprchlíky z ostrova Kos. Na něm v uplynulých týdnech přistály desítky tisíc migrantů, které nyní řecká vláda převáží na pevninu.

První trajekt z Kosu a dalších ostrovů v Egejském moři, který měl původně namířeno práce do Soluně, z neznámých důvodů změnil trasu a přistál v přístavu Pireus u Atén. Podle řeckých médií většina z téměř 2500 běženců, mezi kterými převažují uprchlíci ze Sýrie, nehodlá v Řecku zůstat. Mnozí se rovnou vydali na cestu na sever země, aby přes Makedonii pokračoval dál do Evropy.