Merkelová ustoupila. Bude žádat i růst

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německo-francouzský spor o to, zda má Evropa šetřit, anebo povolit opasek a podpořit hospodářský růst, nebude tak ostrý, jak se původně zdálo. Kancléřka Angela Merkelová, do níž se kvůli jejímu důrazu na spoření a snahu o vyrovnané rozpočty opřel pravděpodobný příští nájemník Elysejského paláce François Hollande, uvažuje o dodatečné prorůstové iniciativě. Doplnit by měla přijatou smlouvu o fiskální odpovědnosti.

„Na červen připravujeme agendu se zaměřením na růst,“ prozradila deníku Leipziger Volkszeitung s narážkou na červnový summit unijních lídrů, který zakončí dánské předsednictví v radě Evropské unie.

Němec místo Lucemburčana? Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který vede zasedání euroklubu od roku 2005, má jasno o svém nástupci – měl by jím být Němec Wolfgang Schäuble. „Má moji plnou podporu,“ prohlásil v diskuzní sérii týdeníku Der Spiegel Pondělí na vrcholu. Šéf týmu eurozemí musí umět hodně naslouchat a hodně vědět, nesmí zjistit až v průběhu rokování, o co jde na Kypru. „Schaüble tyto vlastnosti má,“ zdůraznil. Juncker má zůstat v čele spolku do léta, hlasy pro Schäubleho už údajně shání kancléřka Angela Merkelová.

Finanční politika, couvá nyní Merkelová, k překonání krize nestačí. „Jako druhá se k ní musí připojit politika zaměřená na podporu růstu a zaměstnanosti. Jejím cílem je vrátit státům konkurenceschopnost, ale nikoli růst na dluh,“ rýpla si do Francouze, který chce růst s pomocí nových půjček.

Hollande úkrok německé političky ocenil. „Pohnula se v otázce, zda se má unie více soustředit, aby rostla, než škrtala,“ uvedl pro rádio J. „Po prezidentských volbách se pohne ještě jednou,“ vyjádřil přesvědčení v souvislosti se svým plánem, aby společenství přehodnotilo rozpočtový pakt, který teď schvalují národní parlamenty. Znovuotevření této kapitoly Merkelová však důrazně odmítá.

S revizí nesouhlasí ani spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble. „Jsem si jistý, že začne platit tak, jak je,“ řekl listu Welt am Sonntag. Jean-Claude Juncker, končící šéf skupiny zemí platících eurem, stejný zdroj ujistil, že s Hollandem – vyhraje-li volby – promluví. „Představa, že by se pakt vyjednával znovu od začátku a z textu by vypadly jeho zásadní prvky, je pouhým přáním,“ uvedl.

Znění dohody o rozpočtové kázni podepsali 2. března představitelé 25 států, nepřidaly se Velká Británie a Česko. Hlavními tezemi je, aby země ukotvily nejlépe do ústavy pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolen má být strukturální deficit do výše 0,5 procenta hrubého domácího produktu. Na plnění těchto zadání bude dohlížet Evropský soudní dvůr, provinilci mohou dostat pokutu až do výše 0,1 procenta HDP.