Miliardáři a nadace se trumfují sliby o záchraně planety. Bezos prohlédl při cestě raketou

Nelegální odlesňování v Amazonii

Nelegální odlesňování v Amazonii Zdroj: Reuters

Noční pohled na největší skotské výstaviště Scottish Event Campus během konference OSN o změně klimatu COP26 v Glasgow. Světoví lídři se tam zvázali vydat miliardy dolarů na zastavení odlesňování do roku 2030.
Mnohé státy se zavázaly k boji proti odlesňování.
Nelegální odlesňování v Amazonii
Jeff Bezos uvedl, že mu výlet na hranici kosmu změnil pohled na zranitelnost planety.
Elon Musk nabízí peníze na ukončení hladomoru, klade si ale podmínky.
9
Fotogalerie

Byznysmeni a jejich nadace, různé instituce i státy na summitu v Glasgow přislíbili, že sáhnou do kapes či pomohou shromáždit peníze na boj proti změnám klimatu. Bezos Earth Fund miliardáře Jeffa Bezose kupříkladu oznámil, že dá dvě miliardy dolarů na obnovu krajiny a udržitelné potravinářství. Charitativní odnož řetězce IKEA a Rockefeller Foundation chtějí získávat investice na pomoc s energetickou transformací chudých zemí. Mezitím šéf Tesly Elon Musk nabídl OSN šest miliard dolarů. Pod podmínkou, že s nimi dokáže ukončit světový hladomor.

Bezos na summitu prohlásil, že červencový výlet na hranici vesmíru v raketě New Shepard jeho společnosti Blue Origin mu změnil perspektivu. „Řekli mi, že pohled na Zemi z vesmíru změní optiku, kterou pozorujete svět. Nebyl jsem ale připraven na to, jak moc je to pravda. Když se odtamtud podíváte na Zemi, atmosféra se zdá tak řídká a svět je tak konečný a křehký,“ vysvětlil své pohnutky.

Polovina z prostředků, které přislíbil, má být uvolněna do roku 2030. Půjde na obnovu krajiny ve Spojených státech a v Africe. Zbytek bude vynaložen na snížení uhlíkové stopy při produkci potravin a na omezení plýtvání s nimi.

Internetová společnost Amazon, kterou Bezos založil a do léta řídil, se přitom potýká s nárůstem emisí oxidu uhličitého. Loni vyprodukovala přes šedesát milionů tun tohoto skleníkového plynu, meziročně téměř o pětinu více. Firma to vysvětlovala zvýšeným zájmem o své služby během pandemie. Bezos tvrdí, že Amazon bude klimaticky neutrální do roku 2040.

Nadace řetězce IKEA a Rockefeller Foundation oznámily vznik Globální energetické aliance pro lidi a planetu, která má pomáhat se zelenou transformací energetiky chudých regionů. Oba subjekty s tím mají zkušenosti a už v létě přislíbily miliardu dolarů na programy obnovitelné energie v rozvojových zemích. Rockefellerovi kupříkladu v Indii ve spolupráci se společností Tata Power plánují instalovat během dekády až deset tisíc solárních mikrosítí, jež mají sloužit odlehlým vesnicím a zajistit elektřinu několika milionům lidí.

Nově oznámená platforma zahrnuje Bezosův fond, instituce, jako je Evropská investiční banka, a zapojily se do ní i Británie, Itálie a Dánsko. Začít by měla s příslibem deseti miliard dolarů, které budou využity k testování strategií a technologických inovací po celém světě.

Představitelé aliance upozorňují, že pokud chudé země nezískají přístup k zelené energii, v budoucnu v nich razantně stoupnou emise skleníkových plynů. Věří, že se jim v příští dekádě podaří přitáhnout až sto miliard dolarů soukromých i veřejných investic.

„Svět prochází ekonomickým otřesem, kvůli němuž ti nejchudší dále zaostávají a jsou sužováni důsledky klimatických změn. Přechod k zelené energii je jediná cesta k restartu ekonomického pokroku a zároveň k zastavení klimatické krize,“ řekl předseda Rockefellerovy nadace Radživ Šah.

Další velké částky by podle příslibů ze summitu měly plynout na záchranu lesů. Více než stovka lídrů zemí slíbila konec a zvrat odlesňování do roku 2030. Součástí iniciativy je i závazek uvolnit devatenáct miliard dolarů v podobě soukromých i veřejných prostředků.

Agentura Bloomberg však poznamenala, že pouze sedm miliard z toho budou „nové peníze“ od společností a charit. Půjdou na podporu pěstování sóji a chovu dobytka bez kácení tropického pralesa a na výsadbu nových stromů. Zbytek jsou vesměs starší závazky některých států. Třicet finančních institucí k tomu přislíbilo eliminovat investice související s odlesňováním.

Musk v těchto dnech zaměřil pozornost jiným směrem. Uvedl, že věnuje šest miliard dolarů Světovému potravinovému programu (WFP), pokud splní jeho podmínky. Zareagoval na výzvu ředitele programu Davida Beasleyho, který apeloval na miliardáře, aby podpořili strádající hladem. „Šest miliard dolarů by pomohlo 42 milionům lidí, kteří zemřou, pokud se k nim nedostaneme,“ uvedl ředitel.

„Pokud WFP dokáže v tomto twitterovém vlákně popsat, jak přesně šest miliard dolarů vyřeší světový hladomor, prodám hned akcie Tesly a učiním to,“ vzkázal Musk s tím, že je třeba, aby si „návod“ mohla přečíst veřejnost. Beasley opáčil, že nemluvil o celkovém vyřešení hladomoru, a nabídl Muskovi schůzku.