IKEA Foundation a Rockefellerova nadace dají miliardu dolarů na zelenou energii

Řetězec IKEA

Řetězec IKEA Zdroj: Profimedia

Prostředky mají lidem z rozvojových zemí pomoci zajistit přístup k čisté a stabilní elektřině.
Prostředky mají pomoci lidem z rozvojových zemí zajistit přístup k čisté a stabilní elektřině.
3
Fotogalerie

Charitativní odnož nábytkářského řetězce IKEA a Rockefeller Foundation vyčlení po půl miliardě dolarů na programy obnovitelné energie v rozvojových zemích. Společným cílem obou nadací je snižování emisí a zajištění přístupu lidí ze třetího světa ke stabilním dodávkám elektřiny. Zároveň tímto krokem chtějí povzbudit další investice do podobných projektů.

„Naším cílem je sjednocení zemí a komunit k naléhavé akci k řešení klimatické krize a snížení emise skleníkových plynů o miliardu tun. Doufáme, že tím zároveň pozitivně ovlivníme životy miliardy lidí,“ uvedl v prohlášení šéf IKEA Foundation Per Heggenes.

Nadace zdůrazňují, že mnoho podobných projektů s sebou přináší velká rizika, a tak mají problémy s udržitelností financování. Doufají, že jejich příspěvky povzbudí mezinárodní rozvojové agentury i soukromé společnosti k tomu, aby do podobných iniciativ vložily další miliardy dolarů. „Co se týče dodávek obnovitelné energie chudým lidem, ještě nikdy se nic ani nepřiblížilo tomuto rozsahu,“ komentoval aktivitu podle agentury Bloomberg předseda Rockefellerovy nadace Rajiv Shah.

Podle OSN v současnosti nemá přístup k elektřině na 800 milionů lidí, dalších 2,8 miliardy závisí na nespolehlivých dodávkách proudu. Společný fond nadací by měl během dekády tyto problémy vyřešit až pro miliardu z nich.

Charity podotýkají, že místo na budování velkých elektráren se chtějí soustředit na vytváření menších zdrojů energie nedaleko míst spotřeby. Rockefellerovi mají zkušenost z Indie, kde ve spolupráci se společností Tata Power plánují instalovat během dekády až deset tisíc solárních mikrosítí, které mají sloužit odlehlým vesnicím a zajistit elektřinu několika milionům lidí.

Také IKEA má v tomto směru už předchozí zkušenosti. Společně už nadace připravily seznam projektů v Asii, Africe a v Jižní Americe.

Latinská Amerika: možný příjemce zelených investic

Bohaté země jsou v současnosti pod stále větším tlakem, aby splnily svůj přes dekádu starý slib, že nejpozději od roku 2020 každoročně vyčlení sto miliard dolarů na pomoc rozvojovým zemím v boji s klimatickou krizí. Závazek se zatím nepodařilo naplnit i z důvodu pandemie.

Podle expertů by z investic do udržitelných projektů kromě Evropy a Spojených států mohla v příštích letech těžit především Latinská Amerika, kde už nyní některé země financují obnovu deštného pralesa.

Země regionu rychle rozšiřují podíl zelené energie ze solárních a větrných elektráren a biopaliv, nejen těžební společnosti experimentují s vodíkem. Transformace má navíc velkou podporu místní veřejnosti, která změnu klimatu vnímá jako velkou hrozbu. Tématu je tak přikládána vážnost napříč politickým spektrem.

Odborníci věří, že by region do roku 2030 mohl přitáhnout stovky miliard dolarů zelených investic, což by povzbudilo jeho ekonomický růst a postkoronavirové zotavení.