Míra nezaměstnanosti v USA klesla na šestileté minimum

Zdroj: Martin Siebert, Euro

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v září na šestileté minimum 5,9 procenta ze srpnové úrovně 6,1 procenta. Tvorba pracovních míst v největší světové ekonomice se zrychlila na zhruba 248 tisíc míst, oznámilo tamní ministerstvo práce. V srpnu přitom počet nových míst klesl poprvé za sedm měsíců pod hranici 200 tisíc.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že po srpnovém poklesu na 180.000 míst se nabírání nových zaměstnanců zrychlí na 215 tisíc. Vládní statistici před měsícem odhadli srpnový přírůstek pouze na 142.000. Dnešní údaje jsou pro Američany nejvýznamnějším měřítkem aktuální situace ekonomiky před volbami do Kongresu na počátku listopadu.

Míra nezaměstnanosti je nejnižší od července 2008 a blíží se k úrovni 5,5 procenta, kterou mnozí ekonomové považují za známku zdravého trhu práce. Pokles nezaměstnanosti zřejmě vyvine tlak na tamní centrální banku (Fed), aby začala zvyšovat základní úrokovou sazbu z nynější nulové úrovně o něco dříve, než se zatím předpokládá. Většina ekonomů čeká první zvýšení sazeb kolem poloviny příštího roku.

Vývoj americké nezaměstnanosti za posledních deset let

Vývoj americké nezaměstnanostiVývoj americké nezaměstnanosti | www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

„S mírným zrychlováním poptávky jsou podniky nuceny přijímat zaměstnance rychlejším tempem,“ řekl k údajům ekonom společnosti Ameriprise Financial Russell Price. Průměrné měsíční tempo přírůstku pracovních míst za posledních šest měsíců je nyní nejvyšší od recese let 2007-2009.

Dolar také na maximu

Kurz dolaru po zprávě ve vyhlídce na dřívější zvyšování úroků prudce vzrostl a vůči euru vystoupil o 1,1 procenta na 1,2530 USD, nové maximum za více než dva roky. Akcie na amerických trzích zahájily obchodování svižným růstem a jejich hlavní indexy získávaly zhruba 0,6 procenta.

Vývoj kurzu dolaru vůči euru za posledních 5 let

Graf 3. 10. 2014.Graf 3. 10. 2014. | lemesani@mf.cz

K poklesu míry nezaměstnanosti ale opět výrazně přispěl úbytek počtu lidí v kategorii pracovní síly. Podíl těch, kdo mají práci nebo ji hledají, na počtu obyvatel v aktivním věku klesl na 62,7 procenta, což bylo nejméně od roku 1978. Vedle rostoucího počtu odchodů do důchodu to odráží zvýšené počty lidí, kteří hledání práce vzdávají. Počet registrovaných nezaměstnaných sice v září klesl o 329 tisíc, téměř 100 tisíc z nich ale byli lidé, kteří přestali o práci usilovat.

Zájem o HPP roste

Pro Fed je sice stav trhu práce klíčovým vodítkem, centrální bankéři ale sledují mnohem více měřítek než jen míru nezaměstnanosti. O zdraví pracovního trhu vypovídá například ukazatel počtu zaměstnaných na částečný úvazek, kteří by raději pracovali na úvazek plný. Těch bylo v září 7,1 milionu, zatímco před recesí jejich počet činil jen 4,6 milionu. Také lidí nezaměstnaných déle než šest měsíců jsou nyní tři miliony, což je stále více než dvojnásobek úrovně před recesí.

Největší světová ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí ročním tempem 4,6 procenta, což bylo její nejrychlejší tempo za dva a půl roku. V prvních třech měsících tohoto roku hrubý domácí produkt kvůli mimořádně chladné zimě naopak o 2,1 procenta klesl. Většina ekonomů čeká ve třetím čtvrtletí růst o zhruba tři procenta.