Místopředseda ruské vlády v Davosu: Moc se může zhroutit jako v roce 1991

Místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov

Místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov Zdroj: profimedia.cz

šéf ruské banky VTB Andrej Kostin
Eduard Khudainatov, prezident ruské ropné společnosti Rosněft
Dmitrij Medveděv před svou úvodní řečí na ekonomickém fóru v Davosu
Dmitrij Medveděv hovoří na ekonomickém fóru v Davosu
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Boj mezi ruskými vládními klikami tento týden vyplul na povrch, když představitelé sympatizující s roztříštěnou opozicí varovali hlavního vůdce země Vladimira Putina, že by mohl přijít o moc, pokud nepodnikne rozsáhlé reformy, napsala agentura Reuters.

Očekává se, že Putin, jenž byl prezidentem v letech 2000 až 2008 a nyní je premiérem, se po březnových prezidentských volbách do Kremlu vrátí. Ale zdá se, že je stále odtrženější od dění poté, co opozice v prosinci dostala desítky tisíc lidí do ulic s požadavkem opakování parlamentních voleb. Putin nejdřív protestující zavrhl jako tlachající opice financované ze zahraničí. Pak ale podpořil návrh postupných politických reforem svého chráněnce, prezidenta Dmitrije Medveděva. Později ale jmenoval šéfem kremelské kanceláře bývalého agenta KGB.

V kremelských kruzích se hovoří o tom, že jde o výsledek boje o Putinovu přízeň mezi muži s minulostí v bezpečnostních službách a skupinou „umírněných“, jejichž vliv ale výrazně klesá s tím, jak se blíží ke konci Medveděvovo funkční období. Téměř cela skupina „umírněných“ tento týden vycestovala na Světové ekonomické fórum (WEF) ve švýcarském Davosu a akce, kterou v minulosti navštěvovali Putin i Medveděv, využili k tomu, aby se rozhovořili o obrovských politických změnách, před nimiž Rusko stojí.

„Změny se mohou lišit. Věci se mohou změnit tak, že moc se zhroutí podobně, jako se to stalo Gorbačovovi v roce 1991,“ řekl v Davosu první místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov. „Neměli bychom se klonit ke konzervativcům, kteří chtějí zazátkovat láhev a nepustit ven žádný plyn, ani nemůžeme udělat opak a umožnit tolik svobody, že to povede k chaosu,“ upozornil vicepremiér.

Generální ředitel největší ruské banky Sberbank German Gref prohlásil, že úřady se musejí „naučit slyšet nepříjemnou pravdu o sobě, místo aby vystavovaly lidi tlaku“.

Pode dalšího vysokého činitele, ekonomického poradce Kremlu Arkadije Dvokoviče Rusko potřebuje politickou stranu reprezentující pravou stranu politického spektra. Za hlavní problém Ruska Dvokovič označil „nadměrný a trvalý nátlak ze strany státu“.

Do diskuse přispěl i první náměstek ředitele centrální banky Alexej Uljukajev, podle něhož vláda „poněkud často zasahuje do soukromého ropného průmyslu a bankovnictví“.

Stoupenci premiéra tvrdí, že Putin energetickou velmoc uchránil před politickým a hospodářským kolapsem. Oponenti ho však obviňují, že znemožnil zformování jakékoli seriózní opozice a selhal v boji s korupcí. Rusku předvídají povstání podobné tomu libyjskému, pokud se neotevře skutečným reformám.

Odpůrci Putina také tvrdí, že okruh lidí kolem něj tvoří malá skupina bývalých agentů KGB, byznysmenů a kremelských činovníků, a ti mají malé pochopení pro internetovou generaci mladých obyvatel měst, kteří minulý měsíc vyšli do ulic.