Mozky se koncentrují ve střední Evropě. Nejvíce v Bratislavě, Praze a Budapešti

Bratislava vévodí žebříčku koncentrace mozků.

Bratislava vévodí žebříčku koncentrace mozků. Zdroj: Profimedia

Bratislava vévodí žebříčku koncentrace mozků.
Praha je na druhém místě.
Ve střední a východní Evropě jsou vzdělaní mladí lidé, co pracují na nižší mzdy. (ilustrační foto)
Kreativní profese to mají za pandemie složité. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Během pandemie došlo v Evropě k úbytku pracovních míst i v sofistikovaných oborech, jakými jsou IT, high-tech průmysl a kreativní profese. Krizi odolával pouze sever kontinentu. Zároveň dochází k přesunu znalostní ekonomiky směrem na východ. V Estonsku a Maďarsku v současnosti zaměstnává více mozků než v Norsku a Belgii. Česko je před Rakouskem a Francií, vyplývá ze studie Evropského střediska pro podnikání a politickou reformu (ECEPR).

Před příchodem koronaviru vytváření pracovních míst, žádajících vysoce kvalifikované zaměstnance, stabilně rostlo. Podle ECEPR mezi lety 2013–2019 každý rok v průměru přibylo v tehdejších zemích EU, Švýcarska, Norska a Islandu přes půl milionu takových pozic.

Loni se však jejich počet o 167 tisíc snížil. Výjimkou byl severský region, kde se povedlo vytvořit téměř devět tisíc nových míst v odvětvích, které studie sleduje. Zahrnují technologický sektor (high-tech průmysl, výzkum a vývoj, farmacie, architektura), IT, vyspělé služby a kreativní profese.

Většina ztracených míst spadala pod technologický sektor. Rok 2020 byl kritický také pro kreativní profese. Filmová, televizní a hudební produkce se potýkala s velkými překážkami. Sektor IT zaznamenal růst produkce navzdory poklesu míst, což podle autorů studie souvisí s automatizací.

Experti si zároveň všímají velkého nárůstu znalostní ekonomiky ve střední a východní Evropě. „Od roku 2014 zaznamenal Kypr téměř padesátiprocentní nárůst počtu pracovních míst v byznysu mozků na počet obyvatel, zatímco Slovensko, Maďarsko, Polsko, Lotyšsko, Portugalsko a Bulharsko třetinový i vyšší,“ píše se ve zprávě.

Z jednotlivých měst je největším skokanem Varšava, následovaná Bratislavou. Slovenská metropole přitom vykazuje vůbec největší koncentraci vysoce kvalifikovaných pracovníků na počet obyvatel, tvoří více než pětinu populace v produktivním věku. Následují ji Praha, Budapešť a Stockholm.

Autoři vidí v úspěšnosti východních členů EU a malých zemí několik příčin. Jsou tam nižší mzdy a mladí lidé už mají adekvátní vzdělání. Byznysové prostředí je podle nich v těchto státech často otevřenější než v tradičních průmyslových baštách, kde regulace brzdí nahrazování zastaralých odvětví novými perspektivnějšími.

Pořadí zemí s nejvyšším počtem míst, žádajících vysokou kvalifikaci podle metodiky ECEPR (počet míst na tisíc obyvatel v produktivním věku)

1. Švýcarsko104
2. Švédsko96
3. Nizozemsko90
6. Německo81
10. Estonsko75
11. Maďarsko72
13. Norsko70
17. Česko64
19. Slovensko62
20. Rakousko59

Evropská střediska mozků podle metodiky ECEPR (počet míst na tisíc obyvatel v produktivním věku)

1. Bratislava224
2. Praha197
3. Budapešť180
4. Stockholm179
5. Horní Bavorsko172
6. Oxford a okolí170
7. Paříž166
8. Londýn163

Zdroj: ECEPR