Na Donbasu se zhoršila situace, boje si vyžádaly 17 mrtvých

Donbas (na snímku)

Donbas (na snímku) Zdroj: CTK

Až sedmnáct obětí se vyžádaly boje v ukrajinském Donbasu. Prudké zostření situace od únorového příměří hlásí obě bojující strany z obce Marjinka, která leží na linii fronty asi 30 kilometrů západně od Doněcku. Podle Kyjeva se tam vzbouřenci pokusili o průlom, který armáda údajně zastavila. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov obvinil z odpovědnosti za zostření bojů Kyjev, podle Washingtonu jsou na vině Moskvou podporovaní separatisté.

Většina obětí přišla o život v okolí Doněcku, uvedla ukrajinská i ruská média. Zatímco separatisté boje u Marjinky označují spíš za lokální, podle armádního velení jde o troufalý pokus proniknout do ukrajinského vnitrozemí. Obec, která má několik tisíc obyvatel, je podle očitých svědectví v plamenech, armáda údajně drží své pozice. Povolání dělostřelectva, o němž informovala agentura Unian s odvoláním na rozkaz ukrajinského generálního štábu, odporuje ustanovením únorových mírových dohod z Minsku, podle nichž má být těžká výzbroj z fronty stažena. Kyjev se prý rozhodl vrátit děla do obranných pozic v reakci na ofenzívu povstalců a ve snaze zabránit ztrátám na lidských životech. OBSE zatím na krok ukrajinské armády nereagovala.

Mluvčí OBSE ale dnes novinářům sdělil, že kontroloři mezinárodní organizace narazili koncem května v Donbasu na skupinu ozbrojenců v ruských uniformách. Michael Bociurkiw dodal, že členové evropské mise zahlédli i bojovou techniku s ruským označením. Další podrobnosti neuvedl.

Kyjev se snaží vyostřit situaci, tvrdí Lavrov. Washington viní Rusko

Nové boje v Donbasu dnes v Moskvě komentoval ruský ministr zahraničí Lavrov. „Nechci ani předpokládat, že se někdo snaží zmařit minské dohody, i když se občas zdálo, že v Kyjevě je takových lidí dost,“ řekl Lavrov. „Ti, kdo se snaží vyostřit vojenskou situaci na linii fronty - ať je to kdokoli - záměrně nebo mimoděk blokují pokrok v jednání o všech klíčových politických, hospodářských a humanitárních aspektech,“ řekl ministr.

K bojům u Marjinky se vyjádřil i Kreml. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že novou konfrontaci vyprovokovala ukrajinská armáda.

Opačného názoru je americké ministerstvo zahraničí, které informace o „spojeném útoku ruských a separatistických sil“ rozhořčily. Mluvčí ministerstva Marie Harfová na tiskové konferenci ve Washingtonu řekla, že útoky na Marjinku jsou nepřijatelné a mohou přijít Rusko draho. „Rusko nese přímou odpovědnost za to, aby zabránilo těmto útokům a prosadilo příměří,“ uvedla mluvčí.

Oběti si dnes vyžádalo i ostřelování města Jenakijeve severovýchodně od Doněcku, při kterém zahynuli nejméně dva civilisté. Další dva lidé přišli o život, když dělostřelecký granát zasáhl jejich automobil ve vládou ovládané části Luhanské oblasti. Ukrajina kromě toho téměř zastavila zásobování vodou separatistické Luhanské oblasti, informovaly dnes s odvoláním na ukrajinské úřady a povstalce tiskové agentury.

Obě strany se podezřívají z příprav na útok

Napětí na Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka takzvané kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. Obě strany konfliktu se mezitím navzájem obviňují z ostřelování a příprav na frontální útok.

Od počátku bojů v dubnu 2014 přišlo podle údajů OSN v Doněcké a Luhanské oblasti o život více než 6400 lidí. Příměří uzavřené v polovině února je téměř denně porušováno. V posledních dnech si navíc boje opět vyžádaly oběti mezi civilisty.

V důsledku střetů vypadl proud ve dvou uhelných dolech v doněcké oblasti, pod povrchem tak zůstali horníci.