Na mapě světa se rýsuje nový stát. Strategický tichomořský ostrov má ložiska mědi i zlata

Referendum o nezávislosti na Bougainville

Referendum o nezávislosti na Bougainville Zdroj: ČTK

Referendum o nezávislosti na Bougainville
Referendum o nezávislosti na Bougainville
Referendum o nezávislosti na Bougainville
Referendum o nezávislosti na Bougainville
Referendum o nezávislosti na Bougainville
11
Fotogalerie

Obyvatelé Bougainville v referendu drtivou většinou rozhodli o tom, že si přejí nezávislost svého území na souostroví Papua-Nová Guinea. Pravděpodobně tak po více než osmi letech vznikne nový stát světa.

Téměř 98 procent z více než 181 tisíc hlasujících dalo přednost samostatnosti před posílením autonomie. Výsledek referenda, na které dohlížel někdejší irský premiér Bertie Ahern, se podle agentury Reuters předpokládal. Nyní o něm bude jednat parlament Papuy-Nové Guineje a následně začnou rozhovory vlád obou území o odtržení.

Lidové hlasování bylo součástí mírového procesu dojednaného v roce 1998 na konci desetiletého ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal na 20 tisíc lidských životů. Místní povstalci bojovali ve válce s vojáky Papuy-Nové Guineje o samostatnost Bougainville a o to, jak se budou využívat jeho velké zásoby mědi a zlata.

Bougainville má i významnou strategickou polohu ve vodách oddělujících Asii a Ameriku. Vznik nového státu tak bedlivě sledují západní země, které se snaží oslabit rostoucí vliv Číny v tomto regionu.

Velký jako Jihočeský kraj

Možný nový stát, který je velký asi jako Jihočeský kraj, obyvatel má přibližně jako Ostrava a kde se například po britském vzoru jezdí vlevo, by vznikl stejným modelem jako všechny poslední země - po plebiscitu oddělením od původního útvaru. Tak vznikl v roce 2002 Východní Timor, o čtyři roky později Černá Hora a v roce 2011 Jižní Súdán.

Tichomořský ostrov pojmenovaný podle francouzského objevitele Louise Antoinea de Bougainville, přilehlý ostrov Buka a několik dalších menších ostrůvků tvoří v současné době autonomní území Bougainville v rámci státu Papua-Nová Guinea (dříve se nazýval Severní Šalomounovy ostrovy). 

Metropolí by měla být Arawa na hlavním ostrově Bougainville, kde žije asi 40 tisíc lidí, ačkoli nyní je správním střediskem autonomie městečko Buka na stejnojmenném ostrově. Většina obyvatel jsou křesťané (asi 70 procent římští katolíci), většina používá místní kreolský jazyk tok pisin, kterému se také říká (melanéská) pidžin angličtina nebo neo-melanéština.

Na vlajce Bougainville je ve středu tradiční červenobílá pokrývka hlavy s názvem upe, kterou nosí plnoletí muži. Ta je v černém kruhu, což je převažující barva kůže místních obyvatel, kolem je bílé okruží se zelenými trojúhelníky, které symbolizují důležitost půdy. Pozadí vlajky tvoří modrá barva oceánu.