Indie a Čína pykají za upřednostňování synů, chybějí jim desítky milionů žen

Indové demonstrují proti znásilňování žen

Indové demonstrují proti znásilňování žen Zdroj: Reuters

Indové demonstrují proti znásilňování žen
Indové demonstrují proti znásilňování žen
Indové demonstrují proti znásilňování žen
Indové demonstrují proti znásilňování žen
Indové demonstrují proti znásilňování žen
20
Fotogalerie

V Indii se v reakci na aktuální brutální případy násilí na ženách znovu rozhořela diskuse o problému, se kterým se země už dlouho potýká. Ročně tam dochází k více než třiceti tisícům případům znásilnění a nic nenasvědčuje tomu, že se stav zlepšuje. Vzhledem k tomu, že jednou z příčin jevu je stále výraznější nepoměr mezi počtem mužů a žen v populaci, může být časem i hůř. S demografickou nerovnováhou zápasí i sousední Čína, kde nedostatek žen podněcuje obchod s nevěstami z jiných zemí.

Indie byla loni nadací Thomson Reuters Foundation vyhodnocena za nejnebezpečnější zem světa pro ženy, v žebříčku překonala Afghánistán a Sýrii. Situace v zemi je natolik závažná, že bezpečnost mladých dívek zaměstnává celé rodiny. Není výjimkou, že jejich matky zůstávají z práce doma, aby na dcery dávaly pozor. „Případy znásilnění a útoků vyvolávají v myslích rodičů a dívek strach, který omezuje jejich pohyb za účelem studia, práce a cestování,“ napsal minulý týden ve svém blogu na The Times of India Sandžaj Kumar z institutu Harvardovy univerzity orientovaného na jihovýchodní Asii.

Indové ilegálně zjišťují pohlaví plodu

Násilí na ženách v Indii má hluboké společenské příčiny, jelikož je tam žena ceněna méně než muž.  Z těchto důvodů bylo narození chlapce vždy považováno za svátek, zatímco mnohé dívky byly a jsou potráceny po ilegálním stanovení pohlaví plodu nebo umírají jako velmi mladé, jelikož je zklamané rodiny zanedbávají.

Indové tak vytvořili nerovnováhu, kdy na tisíc mužů připadá už jen 896 dívek. V zemi podle loňské vládní zprávy chybí 63 milionů žen. Situace se navíc jeví poměrně beznadějně, protože mnoho rodin nyní dochází k závěru, že do tak nebezpečné země je lepší dceru ani neporodit.

Osamocení, znudění a frustrovaní muži mají větší sklon páchat na ženách násilí, zvlášť když často vyváznou bez újmy. S trestem od soudu odchází maximálně třetina sexuálních delikventů. Jedním z největších ohnisek násilí je stát Harijána, kde na každých tisíc mužů chybí dokonce 167 nevěst.

Frustrovaní muži obtěžují ženy

„Sňatkový trh v Harijáně je silně nevyvážený hlavně na hierarchickém dně. Pokud je muž nezaměstnaný a nemá půdu, je pro něj stále těžší najít nevěstu. Během mé práce v terénu byli takoví muži mnohokrát označeni za nezkrotné býky, kteří budou obtěžovat každou ženu, kterou uvidí,“ řekla před časem Hindustan Times socioložka Paro Mišra.

Svobodní muži, kteří nevědí, jak získat přítelkyni navíc často podléhají inspiraci z bollywoodských filmů, ve kterých hlavní hrdinové tak dlouho naléhají na dívky, až získají jejich náklonnost. Filmový průmysl země je proto kritizován za to, že ke kultuře obtěžování žen přispívá.

Ne všichni muži ale neúspěchy při shánění partnerky řeší násilím, někteří se uzavírají před společností, která jejich smutek ještě prohlubuje opovržením. Starat se o ně musejí jejich matky, které kdysi věřily, že když budou mít syny, převezmou jejich povinnosti jednou snachy.

Čínští ženiši nemají na věno

S Indy sdílejí stejné starosti i muži ze sousední Číny. Také zde hlavně v důsledku dlouholetého upřednostňování mužských potomků chybějí ženy. Není však jasné kolik. Hovoří se o převisu zhruba třiceti až čtyřiceti milionů mužů. Podle některých domněnek je však možné, že situace není tak vážná. Zejména v odlehlých oblastech se údajně stávalo, že plody ženského pohlaví nebyly potráceny a čerstvě narozené dívky vražděny, nýbrž přežily bez nahlášení úřadům politiku jednoho dítěte.

Nevěst je každopádně i zde velký nedostatek, což zcela změnilo způsob a ekonomiku námluv. Věno, které dává ženich rodině nevěsty, se šplhá pro mnoho ženitby chtivých mladých mužů do nedosažitelných výšin. Zatímco před dvěma desítkami let šlo o několik stovek dolarů, nyní může v některých oblastech dosáhnout až 30 tisíc dolarů.

„Dívky mají velmi vysoké nároky, chtějí domy a auta. Se mnou mluvit nechtějí,“ svěřil se loni The Washington Post třicetiletý zedník Li Weibin, který nikdy neměl přítelkyni. Je prostě chudý a nemá jí co nabídnout.

Liu Hua měl větší štěstí. Když měl plné zuby toho, že musí čínským rodinám skládat kauci i za to, že vůbec může chodit s dcerami na schůzky, rozhodl se raději dát patnáct tisíc dolarů zprostředkovatelce, která mu dohodila ženu z Kambodže. I když ho blízcí lidé varovali, je spokojený a relativně spokojená je i jeho manželka. Má však pocit, že ji zprostředkovatelka podvedla, když jí v Číně slíbila práci, které se nikdy nedočkala. „Lhala mě pro peníze,“ svěřila se zmíněnému americkému deníku.

Obchod s nevěstami se šíří regionem

Jde přitom o typickou taktiku, kterou obchodníci s nevěstami ze zemí v regionu používají. Dívky jsou lákány na práci, která jim pomůže podporovat chudou rodinu, nakonec končí v lepším případě jako nevěsty, v horším jako sexuální otrokyně.

Agentura AP minulý týden získala jmenný seznam 629 pákistánských dívek, které byly v letech 2018-2019 prodány do Číny. Některé byly týrány či nuceny k prostituci. Agentura uvedla, že obchodníci se aktuálně zaměřují na křesťanskou komunitu v zemi, která patří k nejchudším.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch přitom v listopadu varovala, že obchod s nevěstami pro čínské muže se šíří do stále více asijských zemí. Celkem jich aktuálně jmenovala osm, mimo jiné Laos, Barmu, Nepál či Vietnam.