Na možný rozpad eurozóny už se připravují i nadnárodní giganti

Volkswagen

Volkswagen

Nadnárodní firmy jsou znepokojené tím, že se evropským lídrům nedaří dostat šíření krize pod kontrolu. Opatrné připouštění možnosti rozpadu eurozóny od evropských lídrů už velké globální společnosti vede k přípravě plánů, ve kterých hodnotí dopady takového vývoje. S odvoláním na rozhovory se šéfy desítek nadnárodních firem to napsal list Financial Times.

Když německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno nastínili možnost odchodu Řecka z eurozóny, představovalo to první případ, kdy nejčelnější evropští lídři otevřeli otázku stálosti jejich 13 let trvajícího experimentu s měnovou unií. Firmy si výroků politiků velmi dobře všímají, píše FT.

„Je stále obtížné promýšlet dříve nepředstavitelné scénáře, racionální hráči ale už možnost rozpadu eurozóny musí brát v potaz,“ komentuje uvažování nadnárodních firem Jean Pisani-Ferry z bruselského think-tanku Bruegel.

Že dopady případného rozpadu eurozóny jsou už předmětem zkoumání ze strany firemních expertů, potvrzují i zástupci byznysu.“Začali jsme uvažovat, jak by rozpad mohl vypadat,“ cituje list Andrewa Morgana, šéfa společnosti Diageo Europa. Pokud by země opouštěly eurozónu, pak by to podle něj vedlo k masivní devalvaci, která by dovážené značky učinila velmi nákladnými.

Finanční ředitel Volkswagen Autoeuropa, portugalského zastoupení německé automobilky, Jürgen Dieter Hoffmann zkoumal následky případného návratu Portugalska k vlastní měně. Podle něj by byl rozpad eurozóny tvrdý, ale zvládnutelný. „Dospěli jsme k tomu, že celkový dopad na naši společnost by nebyl tak negativní, protože jsme exportérem, který patří k velké mezinárodní skupině,“ uvedl.

Předmětem zkoumání jsou u firem také právní dopady rozpady eurozóny na přeshraniční obchod a úvěrové smlouvy. Financial Times na základě rozhovorů s šéfy firem zjistil, že výrobci automobilů, energetické společnosti, firmy zaměřující se na spotřební zboží i další nadnárodní podniky se snaží minimalizovat rizika tím, že peněžní rezervy ukládají do bezpečných investic. Navíc také kontrolují výdaje, které nejsou zcela nezbytné. Siemens pak dokonce vytvořil i vlastní banku, aby mohl u Evropské centrální banky deponovat své fondy.