Předčasné parlamentní volby na Ukrajině podle průzkumů vyhrála strana prezidenta Zelenského

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zdroj: ČTK

Inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského
Inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského
Inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského
Inaugurace ukrajinského prezidenta Voldymyra Zelenského.
5
Fotogalerie

Strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podle průzkumů mezi voliči získala v nedělních předčasných parlamentních volbách v zemi 42,7 procenta hlasů v obvodech, kde se hlasovalo podle stranických seznamů. Odhady výsledků ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinově, nejsou k dispozici. Podle jiného průzkumu má Sluha národa 43,9 procenta. Volební účast těsně překročila 50 procent.

Na druhém místě by podle anket měla být proruská Opoziční platforma s 12,9 procenta hlasů. Do jednokomorové sněmovny se mají ještě dostat Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka (8,8 procenta), Vlast expremiérky Julije Tymošenkové (8,5) a Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka (6,5). Žádná jiná strana podle průzkumů potřebnou pětiprocentní hranici nepřekonala.

Klíčovou otázku, zda Sluha národa získá ve sněmovně nadpoloviční většinu, dosavadní odhady nezodpověděly. Chybí údaje o výsledcích voleb v jednomandátových obvodech s většinovým systémem hlasování. Jen v hlavním městě bylo oznámeno, že v centrální Kyjevské oblasti získali ve většinovém hlasování křeslo prakticky pouze kandidáti Sluhy národa.

Prezident Zelenskyj poděkoval voličům za důvěru. V prvním projevu po skončení voleb řekl, že prioritou jeho strany v novém parlamentu bude ukončení konfliktu na východě země, návrat ukrajinských zajatců a boj s korupcí. „Není to jen velká důvěra, je to velká odpovědnost pro mne osobně i pro celý náš tým,“ řekl Zelenskyj a dodal, že „Ukrajince nezradí“.

Za svého hlavního spojence v příštím parlamentu a budoucího koaličního partnera označil prezident stranu Hlas, v jejímž čele stojí prozápadní liberál Vakarčuk. Sám Vakarčuk prohlásil, že ani po zisku poslaneckého mandátu nepřestane hrát se svou rockovou skupinou Okean Elzy.

Porošenko v prvním komentáři k odhadům výsledků řekl, že jeho strana Evropská solidarita bude v parlamentu usilovat o "zastavení odvety proruských sil". Udělá prý vše pro to, aby proruskou Opoziční platformu, která pravděpodobně skončila jako druhá, nepustil k "reálné politice".

Vůdce Opoziční platformy Viktor Medvedčuk není s výsledkem úplně spokojen. „Kampaň, kterou proti nám vedli, byla špinavá a cynická. Nastává velmi důležitá etapa boje,“ řekl politik známý svými důvěrnými kontakty v Kremlu. Ruský prezident Vladimir Putin, který je kmotrem Medvedčukovy dcery, přijal jen několik dnů před volbami šéfa Opoziční platformy ve své kremelské pracovně.

V dosavadním parlamentu, zvoleném po vyhnání proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, zasedali většinou lidé vynesení revoluční převratovou vlnou. Jejich mandát je ale podle povolebního průzkumu u konce, v parlamentu zasednou z velké části noví lidé bez větších politických zkušeností.

Parlament se na Ukrajině volí na pět let. Má 450 křesel, z nichž 26 zůstává kvůli krymské anexi a donbaské válce volných. Podle stranických seznamů bylo zvoleno 225 poslanců, ve většinovém systému 199. O mandáty se ucházela zhruba šedesátka stran, v obvodech s většinovým systémem pak kolem 3000 kandidátů.