Levicová témata stále táhnou, na úkor ČSSD se jich ale zmocnil Babiš, říká politolog Mlejnek

Politolog Josef Mlejnek jr.

Politolog Josef Mlejnek jr. Zdroj: Foto Blesk - Ladislav Křivan

Politolog Josef Mlejnek jr.
2
Fotogalerie

Složení západních společností se mění, dělnictva v nich ubývá. To je jeden z důvodů, proč tradiční levicové strany v Evropě včetně Česka setrvale ztrácejí podporu, míní politolog Josef Mlejnek jr.

Proč je na tom ČSSD z hlediska voličské podpory nyní tak špatně? Je to spíš krátkodobý jev způsobený přetahováním voličů, anebo obvyklá témata sociálních demokratů v Česku už netáhnou?

Je to u nás trvalý jev od voleb 2017, kdy voliče ČSSD přetáhlo ANO. A ti, pokud ANO zase opouštějí, se k ČSSD asi moc nevracejí. Sociálnědemokratická témata u nás stále táhnou, ale zmocnil se jich Andrej Babiš. Strana ztratila věrohodnost, lidé jí nevěří, že je skutečně schopná nabízenou agendu prosadit. Na vině jsou mimo jiné i dlouhodobé vnitřní boje v rámci strany.

Krizemi procházejí i mnohé další tradiční levicové strany v západní Evropě. Co je hlavním důvodem?

Jednou z hlavních příčin je ubývání dělnictva ve struktuře současných západních společností. Plus může jít o reakci na migraci a střet mezi hodnotovým konzervatismem a hodnotovým liberalismem. Část tradiční klientely sociálnědemokratických stran má k migraci odmítavý vztah – i kvůli hrozbě ztráty pracovních míst – a volí tudíž strany, které se označují jako pravicově populistické. Navíc jí nesedí agenda spojená s rovností pohlaví a další podobná témata.

Jaká nová témata by tedy těmto stranám mohla pomoci k opětovnému růstu?

Myslím, že ani tak nejde o prosazování nových témat, ale – v případě ČSSD určitě – o schopnost či neschopnost prosazovat ta dosavadní. A je-li obecně pokles přízně pro sociálnědemokratické strany dán proměnami sociálního složení soudobé západní společnosti, pak jde prostě o nevyhnutelný historický proces, proti němuž tyto strany nic nezmohou.