Nálada německých spotřebitelů se koronaviru navzdory zlepšuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Koronavirová krize zatím neměla negativní dopady na platební morálku německých spotřebitelů. Agentuře DPA to řekl prezident německého svazu spořitelen Helmut Schleweis. Poukázal rovněž na rostoucí míru úspor. Index spotřebitelské nálady pro říjen se podle institutu GfK zvýšil na minus 1,6 bodu ze zářijových minus 1,7 bodu. Nacházel se tak vysoko nad květnovým minimem v blízkosti minus 23 bodů

"Lidé přijímají preventivní opatření. Některé výdaje, například na cestování, za pandemie omezují," dodal Schleweis.

Výzkumný pracovník GfK Rolf Bürkl při zveřejnění říjnové hodnoty spotřebitelského indexu uvedl, že nálada konzumentů v Německu se stabilizovala navzdory současnému vzestupu počtu nových případů nákazy koronavirem a rostoucí hrozbě nových restriktivních opatření.

"Vypadá to, že rozsáhlá opatření na podporu spotřebitelů a podniků jsou těmi správnými kroky, které Německu pomohou dostat se z nejhorší recese v poválečné historii," dodal.

Německá vláda představila řadu opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty (DPH) a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 8000 korun) na každé dítě.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí v důsledku koronavirové krize klesla o rekordních 9,7 procenta. Institut Ifo nicméně předpokládá, že ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 6,6 procenta.

Statistický úřad zveřejní rychlý odhad vývoje HDP za třetí čtvrtletí koncem října. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Roste počet velkých měst považovaných za ohniska

V Německu roste počet velkých měst, která úřady považují za ohniska šíření koronaviru. O víkendu hranici 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden překročily Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Essen či Mohuč (Mainz), informovala agentura DPA.

Symbolickou hranici už dříve překonaly také Berlín, Frankfurt nad Mohanem či Brémy. Mnichov je těsně pod ní. Více než 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden má i řada menších měst po celé zemi.

Kancléřka Angela Merkelová se přitom v pátek na jednání se starosty jedenácti největších německých měst dohodla, že po překročení zmiňované hranice budou města zpřísňovat opatření proti šíření viru SARS-CoV-2.