Nastalo právní vakuum, odchod Británie z unie musí nastat brzy, zní z V4

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: James Blunt via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Proces odchodu Británie z Evropské unie by měl začít brzy. Odchod ostrovní země nezastaví vývoj unie, její obrodu však musí řídit členské státy. Klíčové je pro evropské země vytvoření nového kvalitního a přátelského vztahu s Británií. Po dnešním jednání visegrádské čtyřky s šéfy francouzské a německé diplomacie v Černínském paláci v Praze to řekli ministři zahraničí ČR Lubomír Zaorálek a Slovenska Miroslav Lajčák.

Odchod Británie by měl podle Lajčáka začít brzy, protože i tamní občané i lidé ve zbytku Evropy si zaslouží vědět, co rozhodnutí Britů o vystoupení z EU přinese. Účastníci schůzky by podle něj byli raději, kdyby proces začal, aby byly jasné důsledky hlasování. Nechtěl spekulovat, zda ještě existuje možnost, že by Británie nevystoupila.

Aktuálně podle něj nastalo právní vakuum, kdy politický stav neodpovídá právnímu. Británie by to měla řešit aktivováním příslušného článku unijní smlouvy. „Tím pádem by se právní stav stal souladným s politickou realitou,“ uvedl. Poté už není třeba pospíchat, proces bude vyžadovat jistou dobu. Nynější stav je nebezpečný tím, že vyvolává prostor pro populisty a „vykladače“, dodal Lajčák.

Podle Zaorálka by špatnou odpovědí na situaci po britském referendu byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo. Důležité bude vytvoření nového vztahu s Británií. „Máme zájem, aby ten vztah byl kvalitní, abychom se v něm chovali jako přátelé, kteří se navzájem potřebují,“ řekl. „Nezáleží to ale jen na nás, ale i na Británii,“ dodal.

Druhou klíčovou oblastí je budoucnost zbývajících států v EU. „Jsme přesvědčeni, že musíme začít debatovat, co to (brexit) znamená pro EU a jakou unii do budoucna chceme,“ řekl. Šestice šéfů diplomacií se dnes podle něj shodla, že tato debata se musí vést v platformě všech 27 států a mají ji vést jejich lídři. V červenci by se měli na návrh Lajčáka sejít všichni ministři zahraničí.

Zaorálek vyjádřil přesvědčení, že členské státy ke svému životu projekt EU nutně potřebují. „Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby tento projekt pokračoval i nadále,“ uvedl. EU by se měla soustředit na projekty, které mají praktické dopady na život lidí, dodal.

Podle Lajčáka unie řeší praktické věci, ale nefunguje jejich prezentování veřejnosti. „Řeší se množství institucionálních věcí, kterým lidé nerozumí a mají pocit, že zbytečně regulujeme život tam, kde to není nutné, a naopak selháváme tam, kde čekají jasné praktické odpovědi,“ řekl.

Priority samotného Česka pro vyjednávání s Británií o jejím vystoupení připraví podle dnešního rozhodnutí vlády pracovní skupina vedená tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou. Vláda také schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na jednání evropského summitu, který se v příštích dnech v Bruselu bude zabývat výsledky britského referenda.

Před jednáním vlády Zaorálek uvedl, že chce premiérovi navrhnout, aby na summitu zastával cíl držet zbytek Evropy pohromadě, nejít do velkých integračních iniciativ a soustředit se na praktické věci jako nezaměstnanost, nerovnost v Evropě či bezpečnost.

Premiér Sobotka pro dnešní vydání rakouského deníku Der Standard zmínil, že unii hrozí po odchodu Británie vytvoření vlny separatismu, kterému se musí společenství postavit.

Zdůraznil přitom, že EU považuje za pojistku proti opakování hrůz, k nimž došlo ve 20. století. „Evropa je i pro Čechy nejlepší garance stability a míru. Musí ale být akceschopnější, flexibilnější a méně byrokratická,“ řekl listu Sobotka.

Odklad jednání o brexitu poškodí trhy, řekl eurokomisař
Pokud bude Británie se začátkem jednání o odchodu země z Evropské unie čekat do října, kdy plánuje odstoupit premiér David Cameron, způsobí to značnou nejistotu na trzích a poškodí to ekonomiku. Německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk to dnes řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. Přidal se tak k politikům, kteří nyní naléhají na Londýn, aby se po referendu o brexitu s konkrétními jednáními o vystoupení Británie z unie začalo co nejdříve.

„Každý další den nejistoty brání investorům, aby do Británie a také na evropské trhy vložili své peníze,“ řekl eurokomisař. „Cameron a jeho strana způsobí škody, pokud budou čekat do října,“ dodal.

Britští voliči ve čtvrtečním referendu rozhodli o tom, že chtějí své členství v EU ukončit. Není ale jasné, kdy Londýn reálně požádá o zahájení jednání o vystoupení s představiteli EU. Britský ministr financí George Osborne dnes řekl, že aktivaci článku 50 unijní smlouvy, která vystoupení z EU umožňuje, je možné očekávat až poté, co bude mít Londýn jasnou představu o budoucích vztazích s EU. Premiér Cameron po oznámení o své rezignaci uvedl, že vyjednávání s unií bude na jeho nástupci, který by ho měl nahradit do října.

Evropští politici se naproti tomu shodují spíše na tom, že jednání o brexitu by mělo začít co nejdříve a ne až po několika měsících. K rychlému zahájení jednání chtějí Británii vyzvat i čtyři velké frakce Evropského parlamentu.