Nástupkyně Merkelové nechce evropský superstát

Annegret Krampová-Karrenbauerová

Annegret Krampová-Karrenbauerová Zdroj: Reuters

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Annegret Krampová-Karrenbauerová.
3
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron dlouho sázel na spojenectví s kancléřkou Angelou Merkelovou. Německá politika se ale mění a pravděpodobná budoucí kancléřka Annegret Krampová-Karrenbauerová dala jasně najevo, že s řadou Macronových návrhů nesouhlasí. Neváhala rovnou píchnout do pomyslného vosího hnízda a navrhnout zrušení štrasburského sídla europarlamentu. Skrze její text zveřejněný v německých novinách se tak zároveň nabízí ucelený pohled na její myšlenky a priority.

 

 

Když francouzský prezident Emmanuel Macron loni v září přednesl svůj velký projev o Evropě, musel na německou odpověď čekat kvůli tamním volbám několik měsíců. Tentokrát přišla reakce na jeho předvolební dopis voličům 28 evropských států už po pěti dnech, ale o dost jiná, než si asi představoval. 

Na Macronův dopis také neodpověděla kancléřka Angela Merkelová, ale její pravděpodobná nástupkyně a šéfka křesťanských demokratů Annegret Krampová-Karrenbauerová. Bývalá premiérka spolkové země Sársko, známá pod zkratkou AKK, sice s některými návrhy Paříže souhlasila, velkou část jich ale smetla ze stolu: „Evropský centralismus, evropský etatismus, sdílení dluhů, evropeizace sociálního systému a minimální mzda by byly špatnou cestou,“ napsala.

Krampová-Karrenbauerová navíc oprášila častý požadavek části europoslanců na zrušení sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. To Paříž dlouhodobě odmítá s argumentem, že Štrasburk je symbolem poválečného francouzsko-německého přátelství a že tato hodnota je důležitější než náklady spojené s přesuny europoslanců na tamní pravidelná zasedání. Německá politička to naopak pokládá za anachronismus.

Francie se přitom až dosud mohla v této otázce opřít právě o názor Německa. Nyní se zdá, že by se v rámci Evropské unie mohla dostat do izolace. Politolog Christian Lequesne z pařížské školy Science označil tuto část textu AKK za „jedinou opravdovou provokaci vůči Francii“.

AKK se přitom s Macronem ve svém základním cíli shodne – oba usilují o to, aby starý kontinent znovu získal vliv ve světě, kde je nucen čelit konkurenci, a navíc protekcionismu Číny a Spojených států.

Celý článek čtěte na Info.cz >>>